Πόνοι στο στομάχι και στην κοιλιά. Ποια είναι η πιθανή αιτία ανάλογα με τα συμπτώματα. Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό
Www.true.gr

Πόνοι στο στομάχι και στην κοιλιά. Ποια είναι η πιθανή αιτία ανάλογα με τα συμπτώματα. Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό

Ο πόνος στην κοιλιά ή στο στομάχι είναι μια πολύ συνηθισμένη αντίδραση του οργανισμού, την οποία έχουμε βιώσει όλοι σε κάποια στιγμή στη ζωή μας.
Αρκετές φορές, τα συμπτώματα είναι συγκεχυμένα ή μπορεί να αντανακλούν και σε άλλα σημεία, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε με ακρίβεια το σημείο που υποφέρει.

Είτε είναι ήπιος και στιγμιαίος, είτε είναι πιο έντονος και έχει διάρκεια, είναι σημαντικό να εντοπίζουμε το σημείο του πόνου, ώστε να κινητοποιηθούμε εγκαίρως. Δείτε, τι μπορεί να σημαίνει κάθε πόνος, ανάλογα με τα συμπτώματα, που εμφανίζονται.

Κράμπες χαμηλά στην κοιλιά: Αν ο πόνος στο στομάχι μοιάζει με «κράμπα» αλλά συνοδεύεται και από φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, πιθανόν να υποδηλώνει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα του πεπτικού συστήματος, που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι το 10% έως 20% του πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο, με τα πρωτεία να ανήκουν στις γυναίκες. Πολλές φορές οι ασθενείς δεν βρίσκουν τι προκαλεί το σύνδρομο κι αυτό κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του.

Κράμπες σε συνδυασμό με αιμορραγία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να φανερώνουν την ύπαρξη φλεγμονής στο έντερο, δηλαδή νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα. Και οι δύο ασθένειες έχουν παρόμοια συμπτώματα, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη διάγνωση. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρά και συνήθως το άτομο αντιμετωπίζει περιόδους κρίσης και ύφεσης. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι πιο σοβαρή και πιο σπάνια από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και γι’ αυτό χρειάζεται να απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό.


Πόνος και «κάψιμο» στο κέντρο της κοιλιάς. Πιθανότατα πρόκειται για καούρα, που συνοδεύεται από πικρή γεύση στο στόμα και προκαλείται, τις περισσότερες φορές, μετά από ένα γεύμα βαρύ σε λιπαρά. Τα οξέα του στομάχου επιστρέφουν στον οισοφάγο και προκαλούν αίσθημα καψίματος. Αν οι καούρες είναι μεμονωμένες ή περιστασιακές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως είναι συχνές χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση, ώτσε να μην δημιουργήσουν χρόνιο πρόβλημα.

Πόνος και καούρα, που υποχωρεί μα αντιόξινα ή με φαγητό, φανερώνουν έλκος στο στομάχι. Συχνά συνοδεύονται με συμπτώματα, όπως φούσκωμα, απώλεια της όρεξης και απώλεια βάρους. Το έλκος στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο είναι στην ουσία μια πληγή στην εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού συστήματος. Το έλκος είναι συχνότερο στους άνδρες από τις γυναίκες, ενώ το έλκος του δωδεκαδάκτυλου είναι πέντες φορές συχνότερο από του στομάχου. Επίσης το έλκος του δωδεκαδάκτυλου είναι συχνότερο σε άτομα έως 55 ετών, ενώ του στομάχου πλήττει περισσότερο άτομα άνω των 55. Βασικοί υπεύθυνοι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτήριο που βλάπτει το βλεννογόνο του στομάχου και η κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη. Το άγχος, το κάπνισμα και τα πικαντικά φαγητά επιδεινώνουν το έλκος.

Πόνος γύρω από τον αφαλό. Αν νοιώσετε πόνο σε αυτό το σημείο σε συνδυασμό με πόνο κοντά στον ώμο, που παρουσιάζεται μετά την κατανάλωση λιπαρών, ίσως οφείλεται σε πέτρες στη χολή. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν γυναίκες άνω των 40 ετών, που έχουν παιδιά, εξαιτίας της απότομης αύξησης των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μικροσκοπικές πέτρες στη χολή μπορεί να μείνουν αδιάγνωστες για χρόνια και γενικά δεν προκαλούν πόνο, αν δεν μπλοκάρουν τον χοληδόχο πόρο.

Ξαφνικός πόνος χαμηλά στο αριστερό μέρος της κοιλιάς. Αν νοιώσετε τέτοιον πόνο, είναι πιθανό να έχετε εκκολπώματα. Πρόκειται για «μικρούς σάκους» που σχηματίζονται στα τοιχώματα του εντέρου και μπορεί επίσης να προκαλούν υπερβολικό φούσκωμα, κράμπες και δυσκοιλιότητα. Τα εκκολπώματα θεωρούνται ασθένεια της κακής διατροφής και του δυτικού κόσμου, αφού πλήττουν όσους δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα, λαχανικά και όσπρια, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες και βοηθούν καλή λειτουργία του εντέρου.


Οξύς πόνος χαμηλά δεξιά στην κοιλιά. Είναι κλασική ένδειξη για σκωληκοειδίτιδα, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από δέκατα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Στη σκωληκοειδίτιδα, ο πόνος επιτείνεται με οποιοδήποτε κίνηση, ακόμα και με έναν βήχα, φτάρνισμα ή μια βαθιά αναπνοή, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στην κοιλιά. Είναι περιττό να πούμε ότι χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και εξέταση από γιατρό.

Ήπιος πόνος και φούσκωμα. Αν αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται και από διάρροια, τάση για ρέψιμο και δυσπεψία, είναι πιθανό να πρόκειται για δυσανεξία στη λακτόζη. Πρόκειται για συνηθισμένη τροφική δυσανεξία που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους. Δοκιμάστε να μειώσετε σημαντικά τα γαλακτοκομικά προϊόντας, όπως το γάλα και το τυρί. Αν δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε οριστικά από τη διατροφή σας, κυκλοφορούν πολλά υποκατάστατα.

Φούσκωμα με ήπιο ή έντονο πόνο. Πιθανό να κρύβει μια ακόμα τροφική δυσανεξία, την δυσανεξία στη γλουτένη, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από αέρια. Αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και βλάβες στο λεπτό έντερο, το οποίο σταματά να λειτουργεί κανονικά, καθώς δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη, επομέως απαιτούνται αλλαγές στη διατροφή.

Πόνος στο στομάχι με διάρροιες. Όσο κι αν μπορεί να φανεί ακραίο, η αιτία μπορεί να βρίσκεται στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Τα άτομα που μασούν συνέχεια τέτοιες τσίχλες είναι πιθανό να παρουσιάσουν ξαφνικά πόνους στο στομάχι, διάρροιες, ακόμα και απώλεια βάρους. Η αιτία βρίσκεται στην σορβιτόλη, που περιέχουν πολλά προϊόντα χωρίς ζάχαρα. Πάντως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, αφού μόλις διακόψετε τη συνήθεια, θα σταματήσουν και τα ενοχλητικά συμπτώματα.

ΠΗΓΗ: valueforlife.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr