Το «πολιτικό» μήνυμα του Τσιτσιπά
Www.true.gr

Το «πολιτικό» μήνυμα του Τσιτσιπά

«Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει». Ήταν ένα από τα διδάγματα του Σωκράτη που ανέβασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς λίγες ώρες μετά την νίκη του κόντρα στον Φέντερερ.

Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη γνωμικά μετά από προηγούμενες επιτυχίες του. «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης» από τον Όμηρο το ένα. Και «υπεροχής επιθυμεί η νεότης, η δε νίκη υπεροχή τις», το δεύτερο.

Δεν πρέπει να υπάρχει περίπτωση άλλου Έλληνα αθλητή ή αθλήτριας που να κατάφερε ή έστω να προσπάθησε να συνδέσει την όποια επιτυχία του με τις πολιτικές, κοινωνικές ή άλλες αναζητήσεις του με τόσο κομψό, ήρεμο, εύστοχο και ακομμάτιστο τρόπο. Εμφανίζει το πρόσωπο ενός πολιτικοποιημένου ατόμου χωρίς ταμπέλες και εξαρτήσεις, που ενώ περνάει με σαφήνεια το μήνυμά του, δεν δίνει το δικαίωμα με τις τοποθετήσεις του να τον εκμεταλλευθούν κομματικά και να τον χρεώσουν στη μια ή στην άλλη πλευρά. Ρίχνει το βάρος στις αρχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, με βάση τις οποίες δηλώνει πως πορεύεται, αναδεικνύοντας μια ιδιαίτερη διάσταση στις επιτυχίες και τους στόχους του.


Ταυτόχρονα, στέλνει με μοναδικό τρόπο σήματα στους νέους που τον παρακολουθούν, βγάζοντας την όποια καριέρα του έξω από τα καθαρά αθλητικό κομμάτι και δίνοντας διαστάσεις που κανείς ως τώρα δεν σκέφτηκε ή δεν τόλμησε. Και είναι μόλις 20 χρονών, ενώ δεν έζησε τα περισσότερα χρόνια του στην Ελλάδα. Ίσως και γι’ αυτό…

diaforetiko

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr