Πολάκης για πανεπιστημιακό άσυλο: «Εκεί γεννιούνται ανατρεπτικές ιδέες»

Πολάκης για πανεπιστημιακό άσυλο: Ο κ.Πολάκης έτριξε τα δόντια, ως αναφορά το θέμα του πανεπιστημιακού άσυλου. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που γεννιούνται οι ιδέες.

Πολάκης για πανεπιστημιακό άσυλο: Η κυβέρνηση ακυρώνει την ψήφο του ελληνικού λαού

«Με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα νέο νεοφιλελεύθερο κράτος της μετα-δημοκρατίας», ανέφερε κατά τη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια ο Παύλος Πολάκης.

Παράλληλα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις για την αυτοδιοίκηση συνιστούν «βίαιη αντιμεταρρύθμιση μιας μεταρρύθμισης που δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί».

«Η κυβέρνηση στην ουσία ακυρώνει την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού λαού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Χωρίς να έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα συμβούλια, γίνονται παρεμβάσεις αν και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων έχει τη δυνατότητα να έχει πλειοψηφίες και συσχετισμούς για τη λήψη αποφάσεων», είπε ο Παύλος Πολάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει αυτή την προοπτική και για να προχωρήσει την αντιμεταρρύθμιση επικαλείται κάποια περιφερειακά παραδείγματα.

Πολάκης για πανεπιστημιακό άσυλο: Παίρνετε την εξουσία από το βουλευόμενο όργανο

«Ουσιαστικά παίρνετε την εξουσία από το βουλευόμενο όργανο, που είναι το δημοτικό συμβούλιο, και τη δίνετε ξανά στο δήμαρχο, διότι αυτός ορίζει τις πλειοψηφίες στην οικονομική επιτροπή, στα νομικά πρόσωπα. Μια σειρά από ισχυρές αρμοδιότητες που είχε το δημοτικό συμβούλιο, τώρα, αν θέλει η οικονομική επιτροπή, θα τις παραχωρεί για να λαμβάνει αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «από που και ως που η οικονομική επιτροπή κάνει τον προγραμματισμό των προσλήψεων και όχι το δημοτικό συμβούλιο και από που και ως που η οικονομική επιτροπή, από μόνη της μπορεί να κάνει ρύθμιση χρεών οφειλέτη, άνω των 150.000 ευρώ και χωρίς όριο ποσού; ή και να διαγράφει χρέη;».

«Στο ψευδεπίγραφο δίλημμα «κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία», η απάντηση είναι δημοκρατία, πρώτα από όλα». Είπε ο Παύλος Πολάκης σημειώνοντας ότι ο Κλεισθένης έφερνε λογική συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών και παρατάξεων. «Ο λαός αποφασίζει την 1η Κυριακή για το πρόγραμμα και κατατάσσει τον καθένα στο μπόι του, και του λέει, ότι με αυτό το πρόγραμμα θα έχει τόσους συμβούλους σε αυτή την παράταξη. Τη 2η Κυριακή, επειδή παντού χρειάζεται αρχηγός, ο πολίτης εκλέγει εκείνον που μπορεί να συνθέσει, δεν τον κάνει αυτοκράτορα».

Πολάκης για πανεπιστημιακό άσυλο: Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την ψηφιακή πολιτική. Στην συνέχεια κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα ποιες αλλαγές επιφέρει στην ψηφιακή βίβλο. Είπε: «δηλαδή ποιες είναι οι αλλαγές στους όρους προμήθειας λογισμικών, υποδομών ή hardware που πρέπει να ακολουθήσει όλη η μεσαία κλίμακα των υπουργείων». Προσέθεσε επιπλέον: «Εδώ είναι λεφτά, και θέλουμε να μας απαντήσετε συγκεκριμένα», Τι θα γίνει με τα προγράμματα που είχε προχωρήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Πολάκης για πανεπιστημιακό άσυλο: Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο

Ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο. Ανέφερε «Δεν σας νοιάζει ούτε η παραβατικότητα, ούτε το αν πουλιούνται ναρκωτικά στο Αριστοτέλειο, ούτε αν πουλάνε faux bijoux στη Μασσαλίας, ούτε αν πουλάνε τσάντες κάποιοι μετανάστες έξω από την ΑΣΟΕΕ. Αυτό είναι το προκάλυμμα καπνού. Ο μεγάλος σας πόνος και ο μεγάλος καημός, είναι ότι ο χώρος των πανεπιστημίων ιστορικά και ειδικά μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, είναι ο χώρος που κυοφορούνται, επωάζονται, γεννιούνται ανατρεπτικές ιδέες».

Ο κ. Πολάκης πρόσθεσε: «ο κ. Θεοδωρικάκος, από εκεί βγήκε. Ο κ. Αχτύπης να δω πως θα ψηφίσει σήμερα, που το 1991 ήμασταν μαζί στην κατάληψη της Ιατρικής, τότε που ο κ. Σούρλας ήθελε να βάλει εξετάσεις στην ειδικότητα. Και κέρδισε τη δυνατότητα να κάνει ειδικότητα κάθε γιατρός που τελειώνει το πανεπιστήμιο και όχι οι γαμπροί και οι κόρες των καθηγητών των ΑΕΙ».

Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλασσε και στο άρθρο του σχεδίου νόμου με τις τροποποιήσεις στον τελωνειακό κώδικα. Είπε: «Το άρθρο 84 το έχετε δει; Γιατί δεν μιλάτε; Είναι διάταξη που ολοκληρώνει την τροπολογία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΣΕΚΑΠ και του κ. Σαββίδη. Τότε μόνο που δεν κρεμαστήκατε από τα παραθύρια εδώ μέσα! Μας λέγατε ότι τα βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Σαββίδη και περνάει χαριστική τροπολογία», σχολίασε ο κ. Πολάκης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία.

Διαβάστε Επίσης:

Γεραπετρίτης σε Τσίπρα: «Εχετε δυσανεξία στην επαγγελματική απασχόληση – Κάποιος πρέπει να δουλεύει»

Μαρτυρία αρχιμάγειρα Μποτρίνι: «Αυτοτραυματίστηκε δύο φορές επειδή ήταν φυγόπονος»

Το σχολείο του μέλλοντος έρχεται στη Θεσσαλονίκη – Λαχανόκηποι, ξυλουργική και μαγειρική για όλους τους μαθητές