Πετάξτε Σήμερα τα Παλιά σας Σουτιέν. Μόλις Δείτε Τι Κάνει ΑΥΤΟ, θα Δοξάσετε τον Εφευρέτη του

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο συμβουλεύονται να προσέχουν την υγεία και το σώμα τους. Κοιτώντας για συμπτώματα καρκίνου είναι το πρώτο στην λίστα, καθώς η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να περάσει απαρατήρητη για χρόνια.

Με τον καρκίνο του στήθους να είναι ο πιο συνηθισμένος στις γυναίκες, γίνονται συνεχώς προσπάθειες να βρεθούν νέοι τρόποι διάγνωσης – και σε επίπεδο σπιτιού αλλά και σε επίπεδο νοσοκομείου.

Το να εξετάζει μία γυναίκα τον εαυτό της με ψηλάφηση μπορεί να προκαλεί μεγάλη σύγχυση και κάποιες δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουν κάτι που μπορεί να βρουν. Ένας νεαρός άντρας όμως ελπίζει να το αλλάξει αυτό.

Η μητέρα του Julián Ríos Cantú διαγνώστηκε για δεύτερη φορά με καρκίνο του στήθους όταν εκείνος ήταν μόλις 13. Εμπνευσμένος από τις μάχες της μητέρας του με τον καρκίνο, ο τώρα 18χρονος έχει κατασκευάσει μία εφεύρεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρες διαγνώσεις. 

Η δεύτερη διάγνωση της μητέρας του έγινε έξι μήνες μετά την αρχική της επίσκεψη και ο Julián υποστηρίζει πως μία έγκαιρη διάγνωση θα είχε κάνει μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα:

«Ο όγκος ξεκίνησε από διαστάσεις κόκκου ρυζιού και έφτασε σε μπάλα του γκολφ μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες. Η διάγνωση ήρθε πολύ αργά και η μητέρα μου έχασε και τα δύο στήθη της και παραλίγο και την ζωή της.»


Ο Julián, φοιτητής στο πανεπιστήμιο Monterrey University of Technology στο Μεξικό, έχει και μία εταιρία, την Higia Technologies. Έχει σχεδιάσει ένα σουτιέν που χρησιμοποιεί βιοαισθητήρες για να παρατηρεί αλλαγές στο στήθος. 

Ονομάζεται “EVA” και κάνει διάγνωση παρατηρώντας αλλαγές στο χρώμα, την θερμοκρασία ή την υφή. 

Δείτε πώς δουλεύει: μία γυναίκα πρέπει να φοράει το σουτιέν 1 με 2 ώρες την εβδομάδα. Μία εφαρμογή συλλέγει τα δεδομένα από το σουτιέν και αν υπάρχει σημαντική αλλαγή, η γυναίκα συμβουλεύεται να μιλήσει με τον γιατρό της.


Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ένα στήθος με καρκίνο θα έχει υψηλότερη θερμοκρασία και μεγαλύτερη ροή αίματος. Ο Julián και η ομάδα του σχεδίασαν το σουτιέν ώστε να μπορεί να παρατηρεί τέτοιες αλλαγές.

Παρόλο που το σουτιέν βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του στάδια, ο Julián ελπίζει να βγει στην αγορά μέσα σε δύο χρόνια. 

Η ομάδα του ακόμα τελειοποιεί την συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν πολλές μελέτες και δοκιμές πριν τελικά βγει στην αγορά.

Credit: tiphero.com