Περαστικός συγχαίρει μεσήλικα άντρα που παντρεύτηκε με 12χρονο παιδί και του λέει: «Εγώ πήρα ένα 9χρονο»

Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία, η νύφη είναι τόσο μικρή που άνετα θα μπορούσε να είναι η… εγγονή του γαμπρού! Και μπορεί εσάς να σας συγκλόνισε η φωτογραφία, ωστόσο ορισμένοι περαστικοί έσπευσαν να συγχαρούν το «ευτυχισμένο ζευγάρι».

Πρόκειται για μία πολύ κοινή πρακτική στον Λίβανο, ιδιαίτερα σε στρατόπεδα προσφύγων, όπου κοpίτσια, από τη Συρία ειδικά, αναγκάζονται να παντρευτούν ακόμη και από την ηλικία των 9 ετών.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση ενός περαστικού ο οποίος ρώτησε «Είναι δικιά σου;» και όταν ο γαμπρός έγνεψε καταφατικά αυτός αμέσως τον συνεχάρη.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι έχουν την πλήρως αντίθετη γνώμη με όλο αυτό που γίνεται. Μία γυναίκα μάλιστα έπαθε τέτοιο σοκ που απαιτούσε να μάθει που ήταν οι γονείς του κοpιτσιού. «Είναι 12! Είχα βγει για τρέξιμο και τα πόδια μου πάγωσαν μόλις την είδα!», δήλωσε η ίδια.

Ένας άγνωστος της εξηγεί ότι ο «γάμος» είναι νόμιμος καθώς ο γαμπρός έχει την άδεια των γονιών της, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «ο νόμος το επιτρέπει».


Η γυναίκα ωστόσο εξαγριώθηκε ακόμη περισσότερο. «Ποιος νόμος; Την παίρνω μαζί μου αυτή τη στιγμή!», μόνο και μόνο για να την διακόψει ο γαμπρός λέγοντας «Δεν είναι δική σου δουλειά.

Είμαι με τη γυναίκα μου. Οι γονείς της μου έδωσαν την άδειά τους.»

Ο γάμος μπορεί να ήταν πράγματι ψεύτικος, οργανωμένος από την KAFA προκειμένουνα αναδείξει την ντροπή σε μια καθόλα πραγματική καθημερινότητα στον Λίβανο, η «ενηλικίωση» στη χώρα όμως καθορίζεται καθαρά από «θρησκευτικά» κριτήρια.

Κορίτσια από 14 χρονών και άνω μπορούν να παντρευτούν δίχως τη συγκατάθεση των γονιών τους, ωστόσο ορισμένα θρησκευτικά δικαστήρια έχουν επιτρέψει – υπό προϋποθέσεις – να παντρεύονται μέχρι και από την ηλικία των 9.

Σχεδόν 1 στα 100 παιδιά στον Λίβανο παντρεύονται πριν καν κλείσουν τα 15, σύμφωνα με τη UNICEF.


Ο λόγος για τον οποίον αρκετοί Σύριοι γονείς δέχονται να παντρέψουν τα ανήλικα κοpίτσια τους, είναι επειδή πιστεύουν πως έτσι τα γλιτώνουν από την προσφυγιά και τους προσφέρουν μια καλύτερη ζωή.

Στην πραγματικότητα όμως, οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη σε νεαρές ηλικίες, βιασμών και ενδοοικογενειακής βίας και βεβαίως δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα να λάβουν οποιασδήποτε μορφής εκπαίδευση.

Επιπλέον, με βάση την Jihane Latrous, πολλές φορές οι γονείς εξαναγκάζουν τα παιδιά τους να παντρευτούν για «να έχουν ένα στόμα λιγότερο να ταΐζουν»…

Μόλις πέρυσι περάστηκε νόμος όπου επιβάλλει την αναγνώριση ενός γάμου τόσο από τις θρησκευτικές αρμόδιες αρχές, όσο και από ένα αστικό δικαστήριο.

Πηγή : diaforetiko.gr