Παρασκευή και 13: Πως ξεκίνησε αυτή η προκατάληψη και γιατί
Www.true.gr

Παρασκευή και 13: Πως ξεκίνησε αυτή η προκατάληψη και γιατί

Παρασκευή και 13: Δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική σύνδεση ανάμεσα στην Παρασκευή και στο νούμερο 13. Επομένως για ποιον λόγο έχει καθιερωθεί ότι είναι ημέρα ατυχίας;

Παρασκευή και 13: Από που προήλθε

Ο δρ Clay Routledge, ψυχολόγος και καθηγητής Ψυχολογίας στη πανεπιστήμιο North Dakota State, υποστηρίζει ότι η προκατάληψη για την Παρασκευή και 13 έχει ψυχολογικό υπόβαθρο.

Η Παρασκευή θεωρείται εδώ και αιώνες ως μια “άτυχη μέρα”, το οποίο είναι περίεργο, επειδή στο σύγχρονο επαγγελματικό κόσμο, η Παρασκευή έχει μια θετική “αύρα”. αφού αποτελεί το τέλος της εργασιακής εβδομάδας και την αρχή του Σαββατοκύριακου. Επιπλέον, ο αριθμός 13 θεωρείται επίσης “άτυχος”. Αυτό προέκυψε κυρίως από την… σύγκριση με τον αριθμό 12, που θεωρείτο πάντα ως ένας φυσικός ή “θείος” αριθμός (12 μήνες έχει ο χρόνος, οι 12 Απόστολοι του Ιησού, τα 12 ζώδια του ζωδιακού κύκλου, κλπ). Ο αριθμός 13, λοιπόν, ήταν πάντα -κατά μία έννοια- μια “παράβαση του ιερού”.

Παρασκευή και 13: Γιατί όμως άτυχη

Έτσι, αν συνδυάσετε την “άτυχη” ημέρα της εβδομάδας με τον “άτυχο” αριθμό 13, έχετε τον πολύ… άτυχο συνδυασμό Παρασκευή και 13. Πράγματι, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε Παρασκευή και ο Ιούδας, ο μαθητής που πρόδωσε τον Ιησού, πιστεύεται ότι ήταν ο 13ος “καλεσμένος” στον Μυστικό Δείπνο.


Αυτό είναι… συναρπαστικό από μόνο του, αλλά αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ο λόγος που οι άνθρωποι στο σύγχρονο κόσμο εξακολουθούν να πιστεύουν σε τέτοιες προλήψεις. Υπάρχει έρευνα που απαντά σε αυτό το ερώτημα.

Παρασκευή και 13: Σε τι βοηθούν οι προκαταλήψεις

Οι προκαταλήψεις βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κόσμο, ειδικά όταν αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο του κόσμου γύρω τους. Θέλουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως κάτι που έχει πάντα τάξη και είναι προβλέψιμος. Θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο, ότι ο κόσμος γύρω τους δεν είναι χαοτικός και τυχαίος. Φυσικά, δεν μπορούμε να ελέγξουν πάντα τα αποτελέσματα στον κόσμο. Έτσι, συχνά επενδύουν σε πεποιθήσεις που υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποιος εξωτερικός παράγοντας ή δύναμη που έχει τον έλεγχο του κόσμου. Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν οι άνθρωποι αποδίδουν τα αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να κατανοήσουν τον τρόπο που προήλθαν, στην… μοίρα. “Παρηγορούν” τους εαυτούς τους λέγοντας κάτι σαν “δεν ήταν γραφτό να συμβεί”.

Παρασκευή και 13: Τι είναι οι προλήψεις

Έρευνες δείχνουν ότι οι προλήψεις λειτουργούν με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Όταν μας λείπει το αίσθημα του ελέγχου, είμαστε περισσότερο ανοιχτοί στις προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science από την δρ Jennifer Whitson και τον δρ Adam Galinsky, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που κλήθηκαν να ανακαλέσουν μια στιγμή κατά την οποία δεν είχαν τον έλεγχο της κατάστασης, ήταν πιο πιθανό να θεωρήσουν ότι κάποια “δεισιδαιμονία” ή κάποια προληπτική συμπεριφορά (πχ, το να χτυπήσουν ξύλο για καλή τύχη) επηρέασε το αποτέλεσμα.

Παρασκευή και 13: Τι έδειξαν οι μελέτες

Άλλες μελέτες δείχνουν παρομοίως, ότι σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, οι δεισιδαιμονίες γίνονται πιο συχνές και πιο ισχυρές. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται αβεβαιότητα και ότι ο κόσμος γύρω τους δεν έχει νόημα και δεν είναι προβλέψιμος, είναι πιο εύκολο να παρασυρθούν από παράλογες πεποιθήσεις που “υπόσχονται” μια μεγαλύτερη κοσμική τάξη.


Για πολλούς από εμάς, η Παρασκευή και 13 μοιάζει απλά σαν μια διασκεδαστική και σχετικά ακίνδυνη δεισιδαιμονία. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή και άλλες δεισιδαίμονες παραδόσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, είναι κάτι που αντανακλά σε βαθύτερες ανασφάλειες. Οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως ένα μέρος όπου τα πάντα συμβαίνουν για κάποιον λόγο.

Διαβάστε επίσης

Ύπνος: Ποια είναι τα οφέλη στην διάθεση – Πως θα κοιμάστε καλύτερα

Ελληνικά ψυχιατρεία: Εικόνες ντροπής με δεμένους ανθρώπους

Κατάθλιψη: Το νούμερο έχει αυξηθεί πλέον στις 800.000

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr