Παραδοσιακές κολοκυθόπιτες από την Κύπρο (Κολοκότες)

Υλικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Αν η κολοκύθα είναι φρέσκια και ζουμερή, την αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της σε ένα σουρωτήρι για μισή ως μια ώρα. Αν είναι κομμένη μέρες, μπορεί να μην έχει υγρά, σ’αυτή την περίπτωση δεν περιμένουμε και την αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

Το πληγούρι και οι σταφίδες θα φουσκώσουν από τα υγρά που θα αφήσει η ζάχαρη και η κολοκύθα. Η γέμιση δεν γίνεται ιδιαίτερα γλυκειά, γι’αυτό οι σταφίδες είναι απαραίτητες.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μας, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι. Αρχίζουμε να τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι και μετά αρχίζουμε να προσθέτουμε νερό ή χυμό, μέχρι να πάρουμε ζύμη.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Φτιάχνουμε τις πίτες

Ανοίγουμε λεπτό φύλλο – όχι πιο χοντρό από 3 χιλιοστά- και κόβουμε κύκλους, διαμέτρου 15 εκατοστών, με ένα πιάτο. Βάζουμε γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.

Πατάμε με πηρούνι για να μην ανοίξει ή ιδανικά τυλίγουμε την άκρη όπως κάνουμε στις πίτες ή κάνουμε τσιμπήματα ή σταυρωτό κορδόνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίζει η ζύμη. Όταν βγήκαν ζεστές, άλειψα μερικές με ελαφρύ μέλι και γλασάρισαν.

Φτάχνει γύρω στις 20 ατομικές κολοκυθόπιτες.

ΠΗΓΗ: xrysessyntages.gr