Παναγιώτης Κυριακόπουλος: O πρώτος των πρώτων στα οικονομικά σε Ελλάδα και εξωτερικό

Παρά τις διακρίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νεαρός οικονομολόγος επέστρεψε στην Ελλάδα και μιλά για την αξία της αριστείας
Μόλις στα 25 του έχει σπάσει ρεκόρ σε διακρίσεις επίδοσης ως ο καλύτερος φοιτητής στο σύνολο των φοιτητών, σε προπτυχιακό επίπεδο στην Α.Σ.Ο.Ε.E αλλά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Strathclyde Business School. Του χορηγήθηκαν τιμητικά βραβεία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος (Ι.Κ.Υ.), το Ίδρυμα Μιχαήλ Στασινόπουλος – Βιοχάλκο, το Ίδρυμα Γεωργίου Χαλκιόπουλου, το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, όπως και υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση. Η διατριβή του πάνω στη Νεανική Επιχειρηματικότητα συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ των συμφοιτητών του και βραβεύτηκε ως η καλύτερη διπλωματική διατριβή του μεταπτυχιακού προγράμματος. Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως «πρώτος των πρώτων».


Πώς είναι ωστόσο το να είσαι «άριστος» στην Ελλάδα του 2018 όπου μέρος της κοινωνίας συχνά αδιαφορεί να αποδώσει εύσημα σε αυτούς που πετυχαίνουν πρωτιές; Πολλοί γονείς άλλωστε παροτρύνουν τα παιδιά τους να «βολευτούν» και όχι να ξεχωρίσουν, με την ατάκα της αριστείας να προβάλλεται επικοινωνιακά το περασμένο διάστημα για το κατά πόσο αποτελεί ρετσινιά ή όχι.

«Τον περασμένο καιρό είχα πληγωθεί ιδιαίτερα από τη συζήτηση που γινόταν για το αν η αριστεία είναι ρετσινιά. Όταν μιλώ εγώ για την αριστεία, βέβαια, δεν εννοώ αποκλειστικά την επίτευξη υψηλών βαθμών αλλά το να προσπαθεί κάποιος να γίνει καλύτερος μέρα με τη μέρα. Πρώτος το είπε ο Όμηρος με το “Αιέν αριστεύειν”. Πίσω από αυτή τη λέξη κρύβονται έννοιες όπως ο μόχθος, η εργατικότητα και παραγωγικότητα» μας εξηγεί ο Παναγιώτης και συμπληρώνει «Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες νησίδες αριστείας που θα πρέπει να αποτελέσουν κρίσιμη μάζα ώστε μέσω π.χ. ενός εθνικού κέντρου αριστείας να προαχθεί η αριστεία σε πανελλαδικό επίπεδο».Ο Παναγιώτης αυτή την περίοδο εργάζεται στο τομέα του HR (Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού) σε κατασκευαστική εταιρεία. Περιττό βέβαια να πούμε πώς είναι οι συνθήκες εργασίας για έναν νέο που έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την αγορά εργασίας. Όπως μας λέει όμως ο Παναγιώτης με επιμονή και υπομονή όλα γίνονται. «Υπάρχουν κάποιες υγιείς εταιρείες και όμιλοι επιχειρήσεων που κινούνται προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα και επενδύουν σε νέους επιστήμονες. Αν εφοδιαστεί ο νέος κατάλληλα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και κεφαλαιοποιήσει τη χρήσιμη γνώση που ζητά η αγορά εργασίας, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει κάτι καλύτερο, αν όχι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμα. Θα συμβούλευα τους νέους πάντως να μην το βάζουν κάτω και να εξελίσσονται καθημερινά».

Από την άλλη η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό δεν είναι πιο εύκολη υπόθεση, αυτή τη φορά εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού. Ωστόσο, μια καλή ευκαιρία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη σύμφωνα με τον Παναγιώτη. «Η Σκωτία έχει φοβερή οργάνωση σε επίπεδα κράτους κάτι που έχει αντίκτυπο και στο πανεπιστήμιο. Εδώ πρέπει να πω βέβαια ότι το επιστημονικό προσωπικό δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το ελληνικό. Επίσης οι Σκωτσέζοι αγαπούν πολύ τους Έλληνες».


Μπορεί από τις 21 Αυγούστου η χώρα να είναι εκτός μνημονίων ωστόσο με βάση τον νεαρό οικονομολόγο, στη μεταμνημονιακή εποχή θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι ώστε να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα του παρελθόντος που μας ταλαιπώρησαν τα προηγούμενα χρόνια. «Στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και η αναβάθμισή της από τους πιστοληπτικούς οίκους καθώς και οι επενδύσεις για τη μείωση της ανεργίας».

πηγή: athensvoice.gr