Παναγία: Η σκάλα για να κατέβει στη γη ο Θεός και να ανέβουμε εμείς στον ουρανό!

Παναγία: “Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε, δι’ ής κατέβη ο Θεός”. Η κλίμαξ του Ιακώβ είναι η πιό παλαιά και πιό χαρακτηριστική προφητική προεικόνηση της Θεοτόκου. Σ’αυτή ο προφήτης βλέπει μια υπερφυσική σκάλα που πατούσε στη γή κι έφθανε μέχρι τον ουρανό, ο δε Θεός στηριζόταν επάνω της, προφανώς για να κατέβει στη γη (Γεν. κη’ 12-13).

Την ωραία αυτή προτύπωση ο ιερός Δαμασκηνός σχολιάζει ως εξής:

“Ο γιος του μαραγκού, ο παντεχνίτης Λόγος του Θεού,… έχοντας με το Άγιο Πνεύμα σα δάχτυλο του ακονίσει το στομωμένο σκεπάρνι της φύσεως, έφτιαξε για τον εαυτό του έμψυχη σκάλα, που η βάση της στηρίζεται πάνω στη γη και το κεφάλι της ακουμπάει στον ουρανό, που πάνω της αναπαύεται ο Θεός, που τον τύπο της αντίκρισε ο Ιακώβ.

Απ’αυτή αφού κατέβηκε , χωρίς να μετακινηθεί από τη θέση του ο Θεός,… “φανερώθηκε πάνω στη γη και συναναστράφηκε τους ανθρώπους… πάνω στη γη στηρίχθηκε η νοητή σκάλα, η Παρθένος. γιατί γεννήθηκε από τη γη. και η κεφαλή της φθάνει στον ουρανό. Η κεφαλή βέβαια κάθε γυναίκας είναι ο άνδρας. Για την Παρθένο όμως, μια και δεν γνώρισε άνδρα, έγινε κεφαλή της ο Θεός και Πατέρας” (Δ, 71-73).

Η “σκάλα” όμως που κατασκεύασε ο “υιός του τέκτονος” (Ματθ. ιγ’ 55) στήθηκε στη γη όχι μόνο για να κατέβει ο Θεός στους ανθρώπους, αλλά και για ν’ ανέβουν οι άνθρωποι στον ουρανό.
Η γη όπου στηρίζεται η ουράνια αυτή σκάλα είναι η Εκκλησία. Μέσα απ’ το χώρο της Εκκλησίας μπορεί κανείς εύκολα ν’ αρχίσει ν’ ανεβαίνει στον Ουρανό. Η Θεοτόκος και οι άγιοι Άγγελοι που “ανεβαίνουν και κατεβαίνουν” στον ιερό χώρο της Εκκλησίας βοηθούν τους πιστούς στο ανέβασμα τους προς τον Ουράνιο Πατέρα.

Αρκεί κανείς να βρει τη “σκάλα” και να πατήσει το πρώτο σκαλί της…

Μητροπολίτου Αχελώου-Ευθυμίου Κ. Στυλίου,»Η πρώτη-Θεομητορικό Ημερολόγιο»,εκδόσεις Γρηγόρη,σελ 34

ΠΗΓΗ: agios-nektarios.net