Παγκόσμιες εξελίξεις: Απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη!

«Κύμα» απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τόσο από χώρες της Ευρώπης αλλά και από τις ΗΠΑ έχουμε τις τελευταίες ώρες.
Μετά την απόφαση «βόμβα» που προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση για την απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο του Ρωσικού προξενείο στο Σιάτλ έρχονται και οι αποφάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας που θα απελάσουν τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανέφερε πως «σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες».

Ο Τουσκ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο» να ληφθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Η απόφαση αυτή ήρθε ως απάντηση στην Ρωσία για την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σπρίπαλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.


Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αριθμός των Ρώσων διπλωματών οι οποίοι θα απελαθούν από το αμερικανικό έδαφος είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των συναδέλφων τους που έχουν ήδη απελαθεί από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε ακόμη το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιατλ.


Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία, η οποία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πραγματοποίησε την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Απελάσαμε σήμερα τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σάλσμπερι, η Ρωσία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται με την έρευνα.»

Η Γαλλία θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, δήλωσε σήμερα γαλλική διπλωματική πηγή.

Οι διπλωμάτες θα έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε η πηγή αυτή.

ΠΗΓΗ: usay.gr