Όταν Σηκώθηκε το Πρωί από το Κρεβάτι, τα Πόδια Πήγαιναν να Σκάσουν. Ο Λόγος; Δεν Πάει το Μυαλό σας.

Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται τα πρησμένα πόδια, συνήθως το μυαλό τους πάει σε κάποιες συνηθισμένες πιθανές αιτίες: εγκυμοσύνη, τραυματισμό ή κάποια δουλειά που έχει πολύ περπάτημα.

Δυστυχώς όμως, πολλοί έχουν πρησμένα πόδια χωρίς να είναι έγκυοι, να έχουν τραυματιστεί ή να έχουν περπατήσει μεγάλες αποστάσεις.

Τι φταίει στις περιπτώσεις αυτές;

Τα πρησμένα πόδια, αστράγαλοι και πατούσες είναι πολύ ενοχλητικά αλλά οι περισσότεροι δεν δίνουν αρκετή σημασία και απλά ξεκουράζονται για λίγα λεπτά ή τους βάζουν πάγο.

Συνήθως αυτό φτάνει, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που τα πρησμένα πόδια είναι σύμπτωμα από κάτι πολύ πιο σοβαρό. Εάν τα πόδια σας πρήζονται χωρίς λόγο, αυτό θα μπορούσε να δείχνει πως υπάρχει κάποια σοβαρή ιατρική πάθηση.

Αιτία #1: Βαθιά φλεβική θρόμβωση

Αυτή η πάθηση συμβαίνει όταν ένας θρόμβος σχηματίζεται σε κάποια από τις βαθιές φλέβες στο σώμα, συνήθως στα πόδια. Μπορεί να προκαλεί πόνο και πρήξιμο και είναι πολύ σοβαρή. Εάν οι θρόμβοι ταξιδέψουν στο σώμα και καταλήξουν στα πνευμόνια, υπάρχει κίνδυνος για πνευμονική εμβολή.

Αιτία #2: Αχίλλεια τενοντίτιδα


Αυτή είναι μία συνηθισμένη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει πόνο στις φτέρνες και στο πίσω μέρος του ποδιού. Εκτός από ακαμψία, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στην φτέρνα και τον αστράγαλο, το οποίο χειροτερεύει με την σωματική άσκηση.

Αιτία #3: Οστεοαρθρίτιδα

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας και σχετίζεται με την ηλικία και την φθορά των χόνδρων. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, ευαισθησία, ακαμψία και πρήξιμο. Όσοι πάσχουν από την ασθένεια αυτή δυσκολεύονται πολύ στο περπάτημα και στο σήκωμα βαρών.

Αιτία #4: Καρδιακή ανεπάρκεια

Ένα από τα πιο ύπουλα συμπτώματα της πάθησης αυτής είναι το πρήξιμο των ποδιών. Λόγω της κατακράτησης υγρών, μπορούν να πρηστούν τα πόδια, οι πατούσες και οι αστράγαλοι.

Αιτία #5: Λεμφοίδημα


Είναι το πρήξιμο που συμβαίνει στα χέρια ή τα πόδια. Κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματά του είναι ο πόνος, η δυσφορία, οι μολύνσεις, η αίσθηση βάρους και το πρήξιμο σε κάποιο άκρο. Εάν έχετε λεμφοίδημα στο πόδι, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στον αστράγαλο, την πατούσα και τα δάχτυλα.

Αιτία #6: Κυτταρίτιδα 

Η κυτταρίτιδα είναι η μόλυνση του δέρματος και των ιστών που βρίσκονται από κάτω. Μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, ερυθρότητα και ευαισθησία. Ενώ μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο σώμα, συνήθως επηρεάζει χαμηλά στα πόδια.

Αιτία #7: Αρθρίτιδα 

Είναι μία από τις πιο επίπονες μορφές αρθρίτιδας και συμβαίνει όταν μαζεύεται πολύ ουρικό οξύ στο σώμα. Πολλοί βιώνουν την αρθρίτιδα στο μεγάλο τους δάχτυλο αλλά μπορεί να επηρεάσει τους αστραγάλους, τις φτέρνες, τα γόνατα, τους καρπούς, τα δάχτυλα και τους αγκώνες. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος, η ερυθρότητα, η ακαμψία, η ζέστη και το πρήξιμο.

Εάν πιστεύετε ότι τα πρησμένα σας πόδια είναι σύμπτωμα κάποιας από αυτές τις ιατρικές παθήσεις, καλό θα ήταν να μιλήσετε στον γιατρό σας.

Credit: littlethings.com