Όταν Πήγε να Βγάλει το Αγκίστρι δεν Πίστευε στα Μάτια του. Σοκαρισμένος το Πέταξε στη Θάλασσα.

Τα τιλάπια είναι ψάρια του γλυκού νερού. Ωστόσο, έχουν μεταφερθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου και εκτρέφονται σε ιχθυοτροφεία.

Πλέον, τα περισσότερα ψάρια από αυτό το είδος εκτρέφονται στην Ασία ή την Λατινική Αμερική. Πράγματι, το ψάρι έχουν ονομαστεί η «θαλάσσια κότα» επειδή είναι πολύ εύκολο να εκτραφεί. Όπως η κότα, αναπαράγεται πολύ γρήγορα.

Λόγω της μεγάλης προσφοράς, το κόστος του είναι σχετικά μικρό. Πρόσφατα, γιατροί στην Βραζιλία έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν το δέρμα του για να θεραπεύσουν σοβαρά εγκαύματα ασθενών.

Το ‘θαυματουργό ψάρι’ όμως έχει κάποια πολύ σκοτεινά ‘μυστικά.’

Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως το ψάρι αυτό είναι η απάντηση στην έλλειψη τροφής. Ωστόσο, υπάρχουν γεγονότα που δείχνουν τις συνέπειες της κατανάλωσής του.

Δείτε 5 λόγους που θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε τιλάπια:

1. Το περιβάλλον υποφέρει. 


Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να παράγουν όσα περισσότερα μπορούν. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να φτάσουν την ζήτηση του ψαριού. Για να το πετύχουν αυτό, επεκτείνουν όσο περισσότερο μπορούν την μονάδα.

Αυτό ως αποτέλεσμα μολύνει το νερό και μεταδίδει ασθένειες στα άγρια ψάρια όταν τα ψάρια που εκτρέφονται δραπετεύουν.

2. Η συγκέντρωση σε «κακό λίπος» είναι πολύ υψηλή.   

Ενώ τα άγρια τιλάπια τρώνε φυτά και φύκια, αυτά του ιχθυοτροφείου καταναλώνουν καλαμπόκι και σφαιρίδια σόγιας. Έτσι, παίρνουν πολύ γρήγορα βάρος. Μπορεί να παχαίνουν αλλά δεν περιέχουν τα καλά λίπη που χρειαζόμαστε.

Φαίνεται πως τα τιλάπια του ιχθυοτροφείου δεν έχουν τόσα Ω-3 λιπαρά οξέα όπως άλλα ψάρια. Αντιθέτως, έχουν πολλά Ω-6 λιπαρά που δεν είναι καλά για τους ανθρώπους.

3. Είναι γεμάτα χημικά.   


Στα τιλάπια χορηγούνται αντιβιωτικά και εκτίθενται σε φυτοφάρμακα που στοχεύουν στις θαλάσσιες ψείρες. Αυτές οι ουσίες προκαλούν παχυσαρκία, αλλεργίες, άσθμα και μεταβολικές διαταραχές.

4. Πιθανώς να έχουν φάει ζωική κοπριά.  

Τα τιλάπια από υπερπλήρεις φάρμες συχνά καταλήγουν να τρώνε τα ίδια τους τα περιττώματα. Επίσης, υπάρχουν αναφορές πως φάρμες στην Κίνα δίνουν στα τιλάπια να φάνε περιττώματα από γουρούνια και χήνες.

5. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Τα τιλάπια από τέτοιες φάρμες συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα σε διοξίνες, τοξικά χημικά που είναι καρκινογόνα. Μόλις η διοξίνη μπει στο σώμα, μπορεί να χρειαστεί και 11 χρόνια μέχρι να απομακρυνθεί.

Συμπέρασμα: Εάν θέλετε να φάτε τιλάπια, τουλάχιστον να κοιτάτε από πού προέρχεται. Αλλιώς είναι πιθανό να θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

Credit: elitereaders.com