Όταν ο δήμαρχος Καλύμνου ύψωσε την ελληνική σημαία στα Ίμια- Το χρονικό της κρίσης που παραλίγο να οδηγήσει σε πόλεμο
Www.true.gr

Όταν ο δήμαρχος Καλύμνου ύψωσε την ελληνική σημαία στα Ίμια- Το χρονικό της κρίσης που παραλίγο να οδηγήσει σε πόλεμο

Στις 25 Ιανουαρίου 1996, ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης μαζί με τον αστυνομικό διοικητή του νησιού και δύο κατοίκους ανέβηκαν στη μικρή Ίμια και ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Την επόμενη ημέρα η ελληνική σημαία υψώθηκε και στην άλλη βραχονησίδα. Είχε προηγηθεί ένταση στο θαλάσσιο χώρο των βραχονησίδων με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να διαμηνύει ότι οι βραχονησίδες ανήκαν στην Τουρκία, καθώς ισχυρίζονταν ότι ήταν καταχωρημένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού).

«Αφού φθάσαμε στο πιο ψηλό και επίπεδο σημείο και δεν βρήκαμε κάτι ύποπτο ή άξιο μνείας, ο Δήμαρχος με τον κ. ΜΙΛΑΤΟ προσπάθησαν να μπήξουν – στερεώσουν το πρόχειρο κοντάρι με τη Σημαία στο βραχώδες έδαφος. Επειδή δεν κατάφερναν να το στερεώσουν κάπου, πήρα στα χέρια μου το κοντάρι με τη Σημαία και το στερέωσα – έμπηξα σε μία σχισμή – τρύπα βράχου, την οποία εντόπισα στο πιο υψηλό σημείο της ανατολικής πλευράς της νησίδας, σταθεροποιώντας τη βάση του κονταριού με πέτρινες σφήνες. Με τη φωτογραφική μου μηχανή έβγαλα μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες μας (στη μία και οι τέσσερις μας με το αυτόματο σύστημα) κοντά στη Σημαία.

Μετά από λίγο κινηθήκαμε να επιστρέψουμε στο ταχύπλοο, καθώς ξεπαγιάσαμε από το τσουχτερό κρύο και τον νοτιά.», είχε αναφέρει ο αστυνομικός διοικητής που ανέβηκε στη βραχονησίδα εκείνη την ημέρα.

Όταν τα τουρκικά Μέσα μετέδωσαν εικόνες των νησίδων με την ελληνική σημαία προκλήθηκε σάλος. Την επόμενη ημέρα δύο δημοσιογράφοι της Χουριέτ, πέταξαν με ελικόπτερο στα Ίμια και βιντεοσκόπησαν τη στιγμή που στη θέση της ελληνικής σημαίας ύψωσαν την τουρκική.


Η σκηνή προβλήθηκε από το κανάλι της Hurriet με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν.

Στις 28 Ιανουαρίου το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» ανέβασε ξανά την ελληνική σημαία και το ίδιο βράδυ αποβιβάστηκαν στο νησί Έλληνες βατραχάνθρωποι προκειμένου να φυλάξουν τη σημαία. Το επόμενο πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε πρόκληση. Τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής» έφτασαν στα Ίμια και τρεις ημέρες αργότερα τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια.

 


Τα ξημερώματα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε εντολή σε ελικόπτερο να πετάξει πάνω από τις βραχονησίδες, προκειμένου να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων. Το πλήρωμα ανέφερε ότι εντόπισε περίπου 10 Τούρκους στη βραχονησίδα και πήρε εντολή να επιστρέψει στη βάση του.

Καθώς επέστρεφε συνετρίβη στη θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το ελικόπτερο έπεσε εξαιτίας της κακοκαιρίας. Αν και ελάχιστοι τους πίστεψαν, καθώς διαδόθηκε η άποψη ότι καταρρίφθηκε από τους Τούρκους, και αποσιωπήθηκε από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποφευχθεί η σύρραξη.

Εκείνον τον μήνα oι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά στον πόλεμο από ποτέ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ πίεζαν τις δύο χώρες να λήξουν το επεισόδιο και οι Αμερικανοί είπαν την περίφημη φράση: «No ships, no troops, no flags».

Στις 31 Ιανουαρίου 1996 οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις, συνοδευόμενες από αεροσκάφη του αμερικανικού στόλου, κατέβασαν τις σημαίες τους από τις βραχονησίδες και αποχώρησαν από το σημείο.
Από τότε, η Τουρκία χαρακτήρισε Γκρίζα Ζώνη τα Ίμια και έθεσε ζήτημα διεκδίκησης των νησίδων…

[Πηγή]

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr