Όταν η Αθήνα είχε πηγές, ποτάμια και γεφύρια – Σπάνιες φωτογραφίες από μια άλλη εποχή

Αρκετά χρόνια πριν η Αθήνα ανοικοδομηθεί και οι περιοχές καλυφθούν από πολυόροφες πολυκατοικίες, η εικόνα της πρωτεύουσας ήταν εντελώς διαφορετική.

Τρία μεγάλα ποτάμια διέρρεαν το λεκανοπέδιο, ενώ υπήρχαν επίσης πηγές και ρέματα σε διάφορα σημεία της πόλης. Τα μεγάλα ποτάμια τα οποία αναφέρονται από τα αρχαία χρόνια ήταν ο Ηριδανός, που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό, διέσχιζε την αρχαία πόλη και έρρεε προς την Πλατεία Συντάγματος και συνέχιζε την πορεία του προς τον Κεραμεικό και την Ιερά Οδό. Ο Κηφισός ήταν ο μεγαλύτερος ποταμός της Αττικής και πήγαζε από έναν κόμβο ανάμεσα στην Πάρνηθα και την Πεντέλη και κινούνταν παράλληλα με τη σημερινή οδό Αθηνών- Λαμίας. Ο Ιλισός ξεκινούσε από τις πλαγιές του Υμηττού και κατέληγε στο Φαληρικό όρμο..

Ο περιηγητής Η. Johnson, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα στα μέσα του 19ου αιώνα έγραφε: «Ο Ιλισός με την ερειπωμένη πηγή της Καλλιρρόης δεν είναι παρά ένα αξιοθρήνητο ρέμα… Τα νερά του δεν χρησιμοποιούνται πια για τις ιερές καθάρσεις, γιατί μέσα τους τσαλαβουτούν πλύστρες».

Ο Ιλισός είχε ξεκινήσει να καλύπτεται επί Μεταξά και μπαζώθηκε εξ ολοκλήρου επί Καραμανλή, τότε που η πόλη αναμορφώθηκε στον βωμό της «αντιπαροχής» και της «ανοικοδόμησης». Τη δεκαετία του ’60 νεοκλασικά κτίρια κατεδαφίστηκαν και ποτάμια μπαζώθηκαν και έγιναν δρόμοι για να κινούνται οι Αθηναίοι με τα αυτοκίνητά τους.

Δείτε φωτογραφίες από την Αθήνα μιας άλλης εποχής, τότε που τα ποτάμια και τα δέντρα κοσμούσαν την πρωτεύουσα… Σήμερα τα ποτάμια έχουν μπαζωθεί ενώ υπολογίζεται ότι κάτω από τους δρόμους της Αθήνας κυλούν περίπου 700 ρέματα…

thecaller