Όσα lockdown και αν γίνουν όσο υπάρχει αυτή η εικόνα -ντροπή ο ιός θα προελαύνει [φωτο]

Η εικόνα που δημοσιοποίησε η δημοσιογράφος, Δέσποινα Ζευκίλη, στον λογαριασμό της στο twitter και έκτοτε αναπαράγεται στο διαδίκτυο, μαρτυρά την αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΜ εν μέσω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού.

Και έρχεται να καταρρίψει σχεδόν το σύνολο της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης σχετικά με μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας που έχει επιστρέψει με πολύ πιο έντονα χαρακτηριστικά.

Ναι, λοιπόν, στις μάσκες. Ναι στους περιορισμούς των μετακινήσεων. Ναι στην μείωση του αριθμού καλεσμένων σε γάμους, βαπτίσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ναι στο κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα. Ναι στις παρέες των τεσσάρων ατόμων στην εστίαση. Ναι στο μη συνωστισμό σε πάρκα και πλατείες. Ναι στις λίγες επαφές με οικογένεια, συγγενείς και φίλους. Ναι στην απαγόρευση ακόμη και της απλής χειραψίας. Ναι σε όλα όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Είπαμε ως κοινωνία ναι, (αν όχι στο σύνολό της τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι της), σε οποιαδήποτε ιδέα για την καταπολέμηση του Covid 19 έβαζε στο επίκεντρο την ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς. Οικειοθελώς αποδεχθήκαμε ουσιαστικά τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας, αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης και αποδεχόμενοι να βάλουμε σε stand by τις ίδιες τις ζωές μας.

Το μόνο που ζητά ο μέσος Έλληνας πολίτης, εκείνος που αντιστέκεται ακόμη στις θεωρίες των «ψεκασμένων», εκείνος που συντάχθηκε ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών ιδεολογιών με τις επιταγές των κυβερνώντων, εκείνος που εμπιστεύτηκε τα πρόσωπα που τον καλούσαν να μην κάνει του κεφαλιού του από το εκράν της τηλεόρασης, είναι ένα πράγμα. Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και εκείνοι που έχουν τις τύχες των ζωών μας στα χέρια τους και να πράξουν από την πλευρά τους αυτό που επιτάσσει ο ρόλος και η θέση τους. Να αναλάβουν, δηλαδή, τις δικές τους ευθύνες και να λειτουργήσουν με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών που έχουν «γονατίσει» οικονομικά και ψυχολογικά από την πανδημία, το λοκντάουν και το συνεχιζόμενο καθεστώς ανασφάλειας.

Με την κυκλοφορία των ΙΧ στο κέντρο να δυσχεραίνει εξαιτίας της ιδέας για τον «Μεγάλο Περίπατο» και την ανάγκη να μειωθούν οι επαφές προκειμένου να μην δίνουμε «χείρα βοηθείας» στον κορωνοϊό για την εξάπλωσή του ένα πράγμα θα περίμενε κατ’ ελάχιστον κανείς από την κυβέρνηση. Να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις στον τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ώστε να δείξει ξεκάθαρα την πυγμή, την αποφασιστικότητά της αλλά και την σύμπλευσή της στο θέμα της ανάληψης ευθυνών με τους πολίτες.

Εικόνες σαν αυτήν δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Λες και η ίδια η κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη όλες τις εξαγγελίες της για τα μέτρα περιορισμού ή τα πρόστιμα για τους παραβάτες αυτών. Εικόνες σαν αυτήν δείχνουν ότι το παιχνίδι θα χαθεί όσο η «καυτή πατάτα» των ευθυνών παραμένει μόνο στα χέρια των πολιτών και όχι σε εκείνα των κυβερνώντων.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις για το θέμα προκαλούν θλίψη. Ακόμη και οργή. Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Μεταφορών να περιορίζεται σε ανάλυση της «καμένης γης» που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των ΜΜΜ. Η εύκολη απάντηση είναι ότι οι εκλογές δεν έγιναν πριν από 30 μέρες και ότι την κατάσταση με τον κορωνοϊό την γνωρίζουμε από τον προηγούμενο Μάρτιο, έτσι όπως έχει εξελιχθεί. Στο τέλος, τέλος τώρα δεν είναι η ώρα για θεωρητικές κουβέντες και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Είναι ώρα για πράξεις.

Το γεγονός ότι θα γίνουν προσλήψεις σε βάθος τριμήνου, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά δυστυχώς δεν αρκεί. Για να κλείσει αυτή η εστία υπερμετάδοσης που τορπιλίζει κάθε κυβερνητικό μέτρο αναχαίτισης του ιού, χρειάζεται σχέδιο και αποφάσεις άμεσα. Τώρα, χθες. Περισσότερα δρομολόγια, λιγότερη αναμονή, περισσότερα οχήματα και οδηγοί.

Ναι, προφανώς και αυτό συνεπάγεται έξοδα και επιπλέον προσλήψεις όμως αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό και όχι να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μονόδρομος. Και όσο δεν υλοποιείται κανένα lockdown δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση…