Ορίστε ο Λόγος, γιατί τα κουνούπια σε τσιμπάνε περισσότερο από άλλους ανθρώπους
Www.true.gr

Ορίστε ο Λόγος, γιατί τα κουνούπια σε τσιμπάνε περισσότερο από άλλους ανθρώπους

Κάτι που έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι είναι τα κουνούπια: Η φήμη τους προηγείται και η απλή αναφορά τους στέλνει τις σκέψεις μας σε αρκετά φρικτά πράγματα: τον ιό Zika, τον ιό του Δυτικού Νείλου, την φαγούρα και τις αλλεργικές αντιδράσεις. Αν είστε μαγνήτης κουνουπιών, αυτό το σύντομο βίντεο εξηγεί διάφορους λόγους για τους οποίους τα κουνούπια σας κυνηγάνε πάντα:

Ανάλογα με τον τόπο κατοικίας σας, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στο να τα βλέπετε σε τακτική βάση. Αλλά αυτό που σας κάνει στόχο βασίζεται περισσότερο στην επιστήμη από το μύθο. Από τα 3.000 είδη κουνουπιών, μόνο 200 περίπου είδη τείνουν να τσιμπούν τους ανθρώπους. Και μόνο τα θηλυκά είναι που τσιμπούν.

Κάνουν την εμφάνισή τους καθώς ο καιρός θερμαίνεται και τα αυγά τους αρχίζουν να εκκολάπτονται. Ξέρετε ότι τους αρέσει το νερό: λίμνες, λακκούβες ή ένα μικρό μπολάκι για τα πουλιά στην αυλή σας. Τους αρέσει και η υγρασία, όπως το είδος που βρίσκεται σε υγρά ή βαλτώδη μέρη. Αλλά ξέρετε γιατί τα κουνούπια προτιμούν κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους;

Τι σας κάνει ελκυστικό

Η αίσθηση της μυρωδιάς των κουνουπιών θυμίζει τους καρχαρίες και η όρασή τους βασίζεται στο χρώμα. Με αυτό κατά νου, εδώ είναι μερικά πράγματα που σας κάνουν ελκυστικό στα κουνούπια: διοξείδιο του άνθρακα, βακτήρια, ρούχα, οσμή σώματος και μπύρα.

Τα πιο μεγαλόσωμα άτομα εκβάλουν μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα κατά την εκπνοή και τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν την αναπνοή από απόσταση άνω των 50 μέτρων. Σε ορισμένες περιοχές, οι έγκυες γυναίκες προτιμώνται καθώς εκπέμπουν επίσης υψηλότερα επίπεδα CO2.


Δεν είναι δύσκολο για αυτά να βρουν ένα γεμάτο ρεύμα διοξειδίου του άνθρακα όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι άνθρωποι που ασκούνται, έχουν πιει μόλις μια μπύρα ή μεταβολίζουν τη χοληστερόλη εκβάλουν γρήγορα CO₂. Το αλκοόλ ή το τζόγκινγκ ανεβάζει το μεταβολισμό σας, ο οποίος με τη σειρά του ενισχύει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, καθιστώντας σας πιο δελεαστικό στα κουνούπια. Σε άλλες περιπτώσεις, οι πόροι σας βοηθούν να στείλετε όλα τα σωστά μηνύματα σε αυτά.

Το ζεστό, σώμα σας που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα θα σας κάνει ένα στόχο – ή όχι. Η φυσική οσμή σας μπορεί να προσελκύσει ή να απωθήσει τα κουνούπια με βάση τα γονίδια. Τα κουνούπια αγαπούν τα σώματα στα οποία υπάρχουν ορισμένες μυρωδιές στην επιφάνεια του δέρματος. Το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, τα βακτήρια και ο ιδρώτας είναι τα αγαπημένα τους, αλλά η δική σας χημεία παίζει επίσης ρόλο.

Περπατώντας με μια έντονη μυρωδιά είναι σαν μια ανοικτή πρόσκληση. Αλλά οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν φυσικά αρώματα που απωθούν τα κουνούπια μακριά. Είναι γενετικό. Τον φίλο σας μπορεί να μην τον τσιμπάνε τα κουνούπια απλά επειδή δεν μυρίζει καλά στα κουνούπια.

Θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που κινείστε ή τα ρούχα που φοράτε; Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα τείνουν να τα κρατούν μακριά, ενώ σκούρα χρώματα όπως το μαύρο και το μπλε είναι γοητευτικά για τα κουνούπια. Το κόκκινο προσελκύει την προσοχή τους όπως και οι κινούμενοι στόχοι.

Τι μπορεί να απωθήσει τα κουνούπια

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά. Φυσικά, να απαλλαγείτε από στάσιμο νερό, αλλά και να κρατάτε το γρασίδι σας κουρεμένο. Στα κουνούπια αρέσει να κρύβονται και στα χόρτα και μπορούν έτσι εύκολα να σας τσιμπήσουν στα πόδια όταν περάσετε από δίπλα.


Κάντε μπάνιο στο νερό, όχι στον ιδρώτα. Μην περνάτε πολλές ώρες χωρίς ντους για να καθαρίσετε τα βακτήρια, τον ιδρώτα, και άλλες οσμές που βρίσκουν ελκυστικές.

Φορέστε πιο χοντρά ρούχα για να αποφύγετε να σας τσιμπήσουν μέσα από λεπτά υφάσματα, όπως διαφάνειες, και προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Χρησιμοποιήστε ένα απωθητικό κουνουπιών που περιέχει την χημική ουσία DEET (τουλάχιστον 24%) ή πικαρδίνη ή κάποια φυσική που περιέχει έλαια λεμονιού, κίτρου ή ευκαλύπτου.

Λάβετε υπόψη ότι τα κουνούπια είναι πιο ενεργά κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών της ημέρας όπως η αυγή και το ηλιοβασίλεμα. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό ή τους ανεμιστήρες σε λειτουργία. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιήστε τους ανεμιστήρες για να τα εμποδίσετε να πετάξουν κατά πάνω σας επειδή δεν μπορούν να πετάξουν κόντρα στον άνεμο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε προϊόντα σιτρονέλας, μέντας, ή για σοβαρές περιπτώσεις, παγίδες.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα κουνουπιών στο σπίτι

Αν αναπόφευκτα καταλήξετε να σας τσιμπήσουν, υπάρχουν πολλά μέτρα θεραπείας που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο και τον κνησμό. Ξέρουμε ότι μερικές φορές μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα.

Ο πάγος βοηθά με το οίδημα και μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τον κνησμό. Θαυματουργό είναι το έλαιο από tea tree ή το βιολογικό μηλόξιδο που εφαρμόζεται αμέσως μετά το τσίμπημα. Και τα δύο βοηθούν με την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τον κνησμό. Τα αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα, ο ευκάλυπτος και η μέντα, μπορούν να σας απαλλάξουν από τη φαγούρα άμεσα.

Τα λουτρά βρώμης βοηθάνε στην εξουδετέρωση του κνησμού από οποιαδήποτε πηγή. Μια άλλη λαϊκή θεραπεία είναι η εφαρμογή με σακουλάκι τσαγιού για τη μείωση του ερεθισμού. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν αλόη, μέλι ή πάστα με μαγειρική σόδα.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr