Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για τις συντάξεις

Στη Βουλή ψηφίζεται σήμερα το σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις.

Νωρίτερα είχε κατατεθεί και η τροπολογία για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Με βάση την τροπολογία προβλέπονται διαδικασίες σύστασης μονίμων θέσεων σε δήμους που συμμετείχαν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα, δηλαδή ΟΤΑ που εντάχθηκαν στη σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ το 2011 και εξακολουθούν να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επέκταση του προγράμματος αναμένεται να γίνει σε δεύτερο χρόνο στο σύνολο των δήμων της χώρας.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

«Σήμερα είναι μια χαρμόσυνη μέρα για εκατομμύρια συμπολίτες μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.


«Χαίρομαι», σχολίασε, «που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων». «Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που τώρα όλοι μαζί, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά, να ψηφίσει ναι σε όλα, σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή».

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».


«Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και ψηφίζει την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, επιφυλάσσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση την οποία επικρίνει ότι «ξεψηφίζει» σήμερα διατάξεις που ήταν αχρείαστες. Την θέση αυτή θα επαναλάβει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που, σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς, επίσης θα παραστεί στη συζήτηση στη Βουλή…

eretikos