Οκτώ Ξεχωριστά Πράγματα που Πρέπει να Γνωρίζουμε για τους Ανθρώπους με Ομάδα Αίματος O.

Το ανθρώπινο αίμα κατηγοριοποιήθηκε σε 4 κατηγορίες την πρώτη δεκαετία του 1900 από τον Karl Landsteiner, έναν γιατρό από την Αυστρία. Είναι γνωστό πως πρέπει να γνωρίζουμε τον τύπο αίματος κάποιου σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι απαραίτητος για να γίνει μία μετάγγιση.

Όπως φαίνεται όμως, τα χαρακτηριστικά του αίματος μπορούν να επηρεάσουν και την υγεία και όπως πιστεύουν κάποιοι, την τύχη και την προσωπικότητά μας επίσης.

1. Πώς καθορίζονται οι τύποι αίματος;

Οι τύποι αίματος καθορίζονται από την απουσία ή όχι συγκεκριμένων αντιγόνων που μπορούν να ενεργοποιήσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού. Γι’αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον τύπο αίματος πριν κάνουμε μία μετάγγιση.

2. Χαρακτηριστικά του τύπου 0

Εκτός από τα αντιγόνα Α και Β, υπάρχει και μία πρωτεΐνη που ονομάζεται Rh και μπορεί να είναι είτε απούσα ή παρούσα. Συνολικά έχουμε 8 τύπους: A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ και AB-.

Ο τύπος Ο δεν έχει ούτε Α ούτε Β στα αιμοσφαίρια αλλά έχει και Α και Β αντισώματα στο πλάσμα. Ο τύπος Ο+ είναι ο πιο συνηθισμένος αφού τον έχουν 37% — 53% των ανθρώπων.

3. Όσοι έχουν τύπο αίματος Ο είναι συμβατοί δότες με όλους.

Όσοι έχουν τύπο Ο+ μπορούν να δώσουν αίμα σε όλες τις άλλες ομάδες, αλλά μόνο σε όσους έχουν την πρωτεΐνη RH. Ενώ όσοι έχουν Ο- μπορούν να δώσουν αίμα και στις 8 ομάδες αίματος.

4. Όσοι έχουν τύπο αίματος Ο μπορούν να πάρουν αίμα μόνο από όσους έχουν την ίδια ομάδα.

Τα άτομα με αίμα τύπου Ο+ μπορούν να λάβουν αίμα από άτομα με τύπους Ο+ και Ο-, ενώ εκείνοι που έχουν τύπο αίματος Ο- μπορούν να λάβουν μόνο το ίδιο αίμα τύπου Ο. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν ο τύπος Ο- είναι σε έλλειψη, μπορεί να αντικατασταθεί με αίμα τύπου Ο+.

5. Κίνδυνοι για την υγεία

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι με τύπο αίματος Ο είναι πιο επιρρεπείς σε κάποιες βακτηριακές λοιμώξεις όπως πανούκλα, χολέρα, παρωτίτιδα και φυματίωση.

Κάποιες έρευνες δείχνουν πως όσοι έχουν τύπο Ο έχουν 35% αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν δωδεκαδακτυλικά έλκη.

6. Οφέλη για την υγεία

Όσοι έχουν τύπο αίματος Ο έχουν την μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Επίσης, έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παγκρεατικό καρκίνο.

7. Τύπος αίματος Ο και διατροφή

Οι γιατροί συνιστούν πως είναι καλύτερο να ακολουθούμε μία εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα με τον τύπο αίματος που έχουμε για καλύτερα αποτελέσματα.

8. Τύπος αίματος Ο και προσωπικότητα

Η θεωρία αυτή είναι αρκετά δημοφιλής σε κάποιες χώρες. Στην Ιαπωνία, πιστεύουν πως όσοι έχουν τύπο αίματος Ο είναι γενναιόδωροι, παθιασμένοι, κοινωνικοί και πετυχημένοι.

Εσείς τι τύπο αίματος έχετε;