Οι οδοντίατροι μας αποκαλύπτουν τα 8 χειρότερα φαγητά για τα δόντια μας και πολλά τα είχαμε για «αθώα»

Από παιδιά λατρεύουμε να τρώμε γλυκά, όμως οι οδοντίατροι πάντα προειδοποιούσαν ότι καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα! Όμως δεν είναι τα μοναδικά τρόφιμα που κάνουν κακό στα δόντια. Μάθατε παρακάτω ποια άλλα 8 προϊόντα καταστρέφουν την καλή στοματική υγιεινή χωρίς να το ξέρουμε και γιατί οι οδοντίατροι μας λένε τα αποφεύγουμε.

1. Πάγος

H Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ένωση προειδοποιεί να μην μασάτε πάγο. Σίγουρα, η αίσθηση μπορεί να είναι ωραία, αλλά οι οδοντίατροι προειδοποιούν ότι ο πάγος βλάπτει το σμάλτο με την πάροδο του χρόνου και μπορεί ακόμη να προκαλέσει ρωγμές στα δόντια!

2. Καραμέλες για τον βήχα

Ο Δρ Burhenne του Askadentist.com δήλωσε στο Business Insider ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποφυγής τερηδόνας και χαλασμένων δοντιών είναι να μην τρώτε καραμέλες για τον βήχα. «Το να πιπιλάτε μια καραμέλα για τον βήχα σημαίνει ότι τα δόντια εκτίθενται σε σάκχαρα και οξέα για πολύ περισσότερη ώρα από ό, τι εάν τρώγατε ένα κομμάτι κέικ που φάγατε στα γρήγορα», εξήγησε.

3. Αλμυρά κρακεράκια

Στην ίδια συνέντευξη, ο Δρ. Burhenne ενοχοποίησε ένα τρόφιμο που πάντα θεωρούσαμε ως εντελώς ακίνδυνο: αλμυρά κράκερ. Σύμφωνα με τον οδοντίατρο, τα περισσότερα αλμυρά κράκερ περιέχουν πολλά επεξεργασμένα άμυλα και γενετικά τροποποιημένα συστατικά, προκαλώντας τερηδόνα.

4. Εσπεριδοειδή

Ίσως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα πολύ όξινα τρόφιμα, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα γκρέιπφρουτ, μπορούν να διαβρώσουν τα δόντια με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσουν τερηδόνα. Οι οδοντίατροι προτείνουν να πίνετε άφθονο νερό εάν αποφασίσετε να απολαύσετε αυτά τα φρούτα.

5. Πατατάκια

Παρόμοια με τα αλμυρά κράκερ, τα πατατάκια είναι γεμάτα από πολύ-επεξεργασμένα άμυλα και γενετικά τροποποιημένα συστατικά που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών. Η διαδικασία ξεκινάει όταν τα πατατάκια κολλήσουν ανάμεσα στα δόντια. Εάν δεν μπορείτε να μείνετε μακριά τους, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα μετά.

6. Καλαμπόκι

Οδοντίατροι, όπως ο Δρ. John F. Buzzatto, πρόεδρος της Αμερικανικής Ορθοδοντικής Ένωσης, θα σας πει ότι τρώγοντας από ολόκληρο καλαμπόκι μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές σε δόντια, κατεστραμμένα σιδεράκια και ακόμη και μετατοπισμένες οδοντοστοιχίες.

7. Σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα

Τα τρία αυτά συστατικά του επεξεργασμένου ψωμιού (το λευκό ψωμί είναι το χειρότερο), το φυστικοβούτυρο και η μαρμελάδα έχουν όλα ένα κοινό περιεχόμενο – υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κατά συνέπεια εξαιτίας της ζάχαρης τα βακτηρίδια προσκολλώνται στα δόντια, δημιουργώντας τερηδόνα.

8. Ποπ κορν

Ο Δρ. Mark Hughes, ένας οδοντίατρος από το Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποπ κορν είναι «ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους λόγους για σπασμένα δόντια.»

Δεν πρόκειται να πούμε ψέματα – ήμασταν έκπληκτοι να δούμε πολλά από αυτά τα τρόφιμα να εμφανίζονται στη λίστα. Ποιος φανταζόταν ότι τα αλμυρά κράκερ κάνουν κακό στα δόντια;