Ο Ταγματάρχης που με μόνο δύο λόχους αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της εισβολής του Αττίλα
Www.true.gr

Ο Ταγματάρχης που με μόνο δύο λόχους αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της εισβολής του Αττίλα

Το 1972 ο ταγματάρχης Παύλος Κουρούπης πήρε μετάθεση για την Κύπρο, όπου τοποθετήθηκε διοικητής του 251 τάγματος πεζικού. Τον Ιούλιο του 1974 βρισκόταν στη Κερύνεια όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει με μόλις δυο λόχους την απόβαση του τουρκικού στρατού.
Στις 20 Ιουλίου όλο το βάρος της εισβολής του Αττίλα έπεσε στο τάγμα του Κουρούπη. Ο Έλληνας αξιωματικός και οι άντρες του έδειξαν ηρωισμό κατά των εισβολέων, καθηλώνοντας το 50ο σύνταγμα πεζικού του τουρκικού στρατού. Ακόμη και ο διοικητής των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων συνταγματάρχης Καραογλάνογλου, σκοτώθηκε τη πρώτη μέρα των επιχειρήσεων

Άντεξε για 2,5 ημέρες μέχρι το μεσημέρι της 22άς Ιουλίου, εκείνη τη μέρα αντεπιτέθηκε με τους άντρες του κατά των τουρκικών δυνάμεων. Δέχτηκε σφοδρά πυρά και έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Συνολικά 94 στρατιώτες του 21 τάγματος πεζικού σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Κερύνεια.


Οι φήμες για τη τύχη του

Το 1995 ο δημοσιογράφος Πέτρος Κασιμάτης ισχυρίστηκε ότι εκείνη τη χρονιά η ΕΥΠ είχε εντοπίσει έναν Έλληνα αξιωματικό μαζί με άλλους 7 Έλληνες στη φυλακή Μπόλου της Τουρκίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Υπηρεσία διεξήγαγε επιχείρηση με σκοπό την απελευθέρωση τους, η οποία απέτυχε. Σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής σκοτώθηκε ένας πράκτορας. Το δημοσίευμα πάντως αυτό ουδέποτε επιβεβαιώθηκε από την Αθήνα.

Ο Παύλος Κουρούπης γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Δέντρα της Μεσσηνίας και ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά της αγροτικής οικογένειας Κουρούπη.
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον τόπο του και τελείωσε το σχολείο στη Καλαμάτα. Επιθυμούσε να ακολουθήσει το στρατιωτικό επάγγελμα και μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε από τους πρώτους το 1952, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού. Ο Παύλος Κουρούπης ήταν ένας φιλομαθής νέος αξιωματικός και γι΄ αυτό, πέρα από τις στρατιωτικές σπουδές, έμαθε τρεις ξένες γλώσσες και αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1965. Το 1967 τελείωσε και τη Σχολή Πολέμου.
Μέχρι σήμερα θεωρείται αγνοούμενος.

ΠΗΓΗ www.mixanitouxronou.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr