Ο πίνακας με τα πραγματικά χιλιόμετρα που μπορεί να κάνει κάθε αμάξι όταν ανάψει το λαμπάκι της βενζίνης

Υπάρχουν δύο τύποι οδηγών: Αυτοί που σπεύδουν σε ένα βενζινάδικο όταν το ντεπόζιτο τους είναι σχεδόν μισοάδειο και εκείνοι που περιμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο για να βάλουν βενζίνη.

Αν είστε ο πρώτος τύπος, τότε μπράβο σας, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχείτε ότι θα ξεμείνετε από βενζίνη.

Αν είστε ο δεύτερος τύπος, είτε είστε πολύ τεμπέληδες για να σταματήσετε για βενζίνη είτε δεν δίνετε σημασία στο πόση βενζίνη έχετε μέχρι να ανάψει το λαμπάκι που δείχνει ότι έχετε ελάχιστα καύσιμα. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε πόσο μακριά μπορείτε να οδηγήσετε προτού πραγματικά ξεμείνετε από καύσιμο.

Ίσως νομίζετε ότι γνωρίζετε ήδη την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, καθώς πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα σας λένε πόσα μίλια μπορείτε ακόμα να κάνετε πριν εξαντληθεί η βενζίνη. Δεν είναι καλή ιδέα να βασίζεστε σε αυτόν τον αριθμό επειδή ο υποτιθέμενος αριθμός μιλίων υπολογίζεται με βάση τις συνήθεις συνθήκες οδήγησης.

Για παράδειγμα, εάν οδηγείτε συνήθως στον αυτοκινητόδρομο, δεν θέλετε να υπολογίζετε ότι σας απομένουν 20 μίλια πριν από την εξάντληση του καυσίμου, αν τύχει να κολλήσετε στην κίνηση. Το πιο πιθανό είναι να μην μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας και το αυτοκίνητο σας θα σταματήσει από βενζίνη.

Για να βρείτε μια πιο ακριβή απάντηση στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το όχημά σας και το αντίστοιχο μοντέλο σας, δείτε το παρακάτω διάγραμμα που περιλαμβάνει 50 αυτοκίνητα με τις καλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ (τουλάχιστον για το 2015).

Τώρα που γνωρίζετε πόσο μακριά μπορείτε να οδηγήσετε όταν ανάβει η προειδοποιητική λυχνία χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου, ας μιλήσουμε για το λόγο που δεν είναι καλό να αφήσετε το αυτοκίνητό σας να αδειάσει από καύσιμο. Υπάρχουν προφανείς λόγοι όπως το να μην θέλετε να ξεμείνετε σε έναν άγνωστο δρόμο, αλλά ξέρατε ότι το άδειο ντεπόζιτο μπορεί να βλάψει το αυτοκίνητό σας;

Τυχόν υπολείμματα στη βενζίνη μένουν στη βάση της δεξαμενής και όταν το επίπεδο του καυσίμου πέσει πολύ χαμηλά, αυτά τα υπολείμματα θα μεταφερθούν μέσω της αντλίας καυσίμου. Εάν αφήνετε το όχημά σας να λειτουργεί με πολύ χαμηλό δείκτη καυσίμου, αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην αντλία καυσίμου. Θα μπορούσατε επίσης να προκαλέσετε ζημιά στον καταλυτικό μετατροπέα που ενδέχεται να χρειαστεί να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί.

Αν και δεν χρειάζεται να γεμίσετε το ντεπόζιτο όταν είναι μισοάδειο, ένας καλός κανόνας είναι να το γεμίσετε όταν έχει μείνει περίπου το ένα τέταρτο της δεξαμενής βενζίνης. Είναι καλύτερο για το αυτοκίνητό σας και δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε αν ξεμείνετε στην άκρη του δρόμου.