Ο νόμος του Ερντογάν! «Έπνιξαν» με δακρυγόνα και συλλήψεις μανάδες εξαφανισμένων πολιτικών ακτιβιστών

Άγρια καταστολή διαδήλωσης μανάδων και συγγενών πολιτικών ακτιβιστών που έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια – Μια 82χρονη από της «Μητέρες του Σαββάτου» ανάμεσα στους 20 συλληφθέντες – Ήθελαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη αλλά τους απαγορεύτηκε – Οι αστυνομικοί εκτός από δακρυγόνα χρησιμοποίησαν ακόμη και πλαστικές σφαίρες!

Άλλη μια διαδήλωση στην Τουρκία που κατεστάλη με αγριότητα. Μια διαδήλωση ή πιο σωστά μια καθιστική διαμαρτυρία από τις «Μητέρες του Σαββάτου», τις μητέρες πολιτικών ακτιβιστών που αγνοούνται από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Οι «Μητέρες του Σαββάτου» είναι ομάδα από συγγενείς πολιτικών ακτιβιστών που εξαφανίστηκαν στην Τουρκία τις δεκαετίες του 1980 και ’90. Συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο, από τον Μάιο του 1995, για μια συμβολική «αγρυπνία» στη συνοικία Μπέϊογλου στην Κωνσταντινούπολη. Αυτήν την εβδομάδα συμπληρώνονταν 700 τέτοιες συγκεντρώσεις.

Κρατώντας λουλούδια και φωτογραφίες των αγαπημένων τους, μητέρες και συγγενείς πραγματοποίησαν πορεία νωρίς, το Σάββατο (25.08.2018) στην πλατεία Γαλατασαράι, στην εμπορική περιοχή Ιστικλάλ του Μπέιογλου. Φορούσαν μπλουζάκια και κρατούσαν πλακάτ με τη φράση «Μητέρες του Σαββάτου».

Ξύλο, συλλήψεις και πλαστικές σφαίρες

Το γεγονός πως στην πορεία συμμετείχαν επίσης ορισμένοι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ήταν μια καλή αφορμή για την τουρκική αστυνομία να διαλύσει το πλήθος με βία.

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 20 ανθρώπους και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τη συγκέντρωση, ανέφερε η (αντιπολιτευόμενη) εφημερίδα Cumhuriyet. Μια συγκέντρωση που είχε απαγορευτεί και οι «Μητέρες του Σαββάτου» αποφάσισαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.

Για να απαγορεύουν τη συγκέντρωση, οι αρχές της Κωνσταντινούπολης επικαλέστηκαν την έλλειψη επίσημης άδειας καθώς και τους δεσμούς των οργανωτών με την «τρομοκρατική οργάνωση του PKK».

Αστυνομικοί απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο Γαλατασαράι και απώθησαν τους διαδηλωτές σε παράδρομους, ενώ ορισμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω ο φασισμός», σύμφωνα με ένα βίντεο της Cumhuriyet. Στο βίντεο διακρίνονται και καταναλωτές που έκαναν τα ψώνια τους στην περιοχή να βήχουν, πνιγμένοι από τα δακρυγόνα.

Μια 82χρονη ανάμεσα στους συλληφθέντες

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η Εμινέ Οτζάκ, 82 ετών. Είναι η μητέρα του Χασάν Οτζάκ ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση στην Κωνσταντινούπολη το 1995.

«Η φωτογραφία αυτή δεν θα διαγραφεί από τη μνήμη μας και από το ποινικό σας μητρώο» έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του CHP Σεζγκίν Τανρίκουλου, αναρτώντας μια φωτογραφία δύο αστυνομικών που κρατούν από τα χέρια την Εμινέ Οτζάκ.

Ο βουλευτής του HDP και πρώην δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ υποστήριξε εξάλλου ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήρους και ανάρτησε στο Twitter βίντεο όπου διακρίνονται αστυνομικοί να καταδιώκουν τους διαδηλωτές.

Οι «Μητέρες του Σαββάτου» ζητούν δικαιοσύνη για τους συγγενείς τους που είτε εξαφανίστηκαν είτε δολοφονήθηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980 και κατά τη διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ιδίως στις κουρδικές περιοχές. Ο νυν πρόεδρος Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί με μέλη της οργάνωσης αυτής το 2011, όταν ήταν πρωθυπουργός.

newsit