Ο μικρός Ντάνιελ ξεπερνάει τον αυτισμό του παρατηρώντας ένα φορτηγό καθαριότητας
Www.true.gr

Ο μικρός Ντάνιελ ξεπερνάει τον αυτισμό του παρατηρώντας ένα φορτηγό καθαριότητας

Όλα τα παιδιά όταν είναι μικρά γοητεύονται από τη δημοσιότητα, το κύρος ή την εξουσία που δίνουν κάποια επαγγέλματα. Άλλα, έχουν πιο υψηλά ιδανικά. Θα ήθελαν να κάνουν κάτι σημαντικό για την κοινωνία.

Να γίνουν ο επόμενος γιατρός που θα θεραπεύει τις πιο δύσκολες ασθένειες ή ένας επιστήμονας που θα κάνει την επόμενη σημαντική ανακάλυψη του αιώνα.

Ή ένας πρωταθλητής που θα εμπνέει νέους και μεγαλύτερους ώστε να μην παραδίδουν τα όπλα και να επιμένουν με σύστημα και προσπάθεια ώστε να πετύχουν τα επόμενα ρεκόρ.

Και φυσικά, κυρίως τα αγόρια δείχνουν μια προτίμηση στις μηχανές. Όσο πιο γρήγορη και δυνατή τόσο καλύτερα. Είτε πρόκειται για αυτοκίνητο, είτε για μοτοσυκλέτα, είτε για τρένο. Αυτό όμως συμβαίνει στα περισσότερα υγιή παιδιά.

Ο πεντάχρονος Ντάνιελ Μάλιγκαν πάσχει από αυτισμό, μια διαταραχή που επηρεάζει τη συμπεριφορά και την επικοινωνία. Λόγω της ασθένειάς του δεν θα μπορούσε να εκδηλώσει αυτές τις επιθυμίες. Θα τον άφηνε αδιάφορο κάθε μηχανή που ίσως θα προκαλούσε το ενδιαφέρον άλλων παιδιών στην ηλικία του.

Ο Ντάνιελ όμως έχει αδυναμία σε μια μηχανή που ελάχιστα θα γοήτευε οποιονδήποτε άλλον. Και όμως στην περίπτωση αυτή, ο μικρός Ντάνιελ φαίνεται να ξεπερνά τα όρια της ασθένειάς του.

Το ενδιαφέρον του Ντάνιελ είναι πολύ περίεργο. Του αρέσουν τα σκουπιδιάρικα και κάθεται να τα κοιτάζει κάθε φορά που περνούν από το σπίτι του. Ένα αυτιστικό παιδί μάλλον θα αδιαφορούσε. Η λέξη «αυτισμός» υποδηλώνει ότι ο ασθενής είναι περιορισμένος συναισθηματικά και κλεισμένος στον εαυτό του.

Αν έχει κάποια σημασία, τα αμερικάνικα σκουπιδιάρικα είναι λίγο πιο σύγχρονα από τα δικά μας και όλα γίνονται αυτόματα από τη θέση του οδηγού. Και πάλι όμως. Στην Αμερική υπάρχουν ίσως από τις πιο έξυπνες μηχανές του κόσμου. Είναι να απορεί κανείς γιατί ο Ντάνιελ έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στα φορτηγά καθαριότητας.


Και ιδιαίτερα, τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεπερνάει τους τυπικούς περιορισμούς που είναι ο κανόνας στα αυτιστικά παιδιά. Πώς είναι δυνατόν αυτή η εικόνα να λειτουργεί σαν ένα μικρό φάρμακο για τον Ντάνιελ;


«Του αρέσει»
Ο Ντάνιελ κοιτάζει με μεγάλο ενθουσιασμό όταν έρχεται το φορτηγό περισυλλογής των απορριμμάτων. Κάθε εβδομάδα περνούν από το σπίτι του και εκείνος ενθουσιάζεται να τα παρακολουθεί.

Με απλά λόγια, του αρέσει η διαδικασία. Μήπως έχουμε να κάνουμε με έναν μελλοντικό μηχανικό; Είναι γνωστό ότι τα παιδιά με νοητικές διαταραχές μπορούν να αναπτύξουν συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου τους και να παρουσιάσουν επιδόσεις διάνοιας σε ένα όμως εξαιρετικά περιορισμένο εύρος ικανοτήτων.

Μήπως στο μυαλό του Ντάνιελ η όλη η διαδικασία αλλά και λειτουργία της μηχανής τού φαίνεται ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα; Ώστε να κάθετε και να προσπαθεί να εξηγήσει πώς δουλεύει το κάθε περίεργο εξάρτημα αυτής της μηχανής; Θα μπορούσε να συμβεί αυτό σε ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με αυτισμό;

Η μαμά του όμως, η Ρόμπιν, φαίνεται να το επιβεβαιώνει. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα SF Gate, δηλώνει πως η όλη εικόνα τον κάνει να σαστίζει, σαν να παρακολουθεί συμφωνική ορχήστρα η οποία εκτελεί μοναδικά τα μουσικά κομμάτια ενός μαέστρου.


Μια Δευτέρα όμως, κάτι άλλαξε στην εβδομαδιαία ρουτίνα του Ντάνιελ. Ο οδηγός του φορτηγού, ο Μανουέλ Σάντσεζ πάρκαρε το βαρύ όχημα μπροστά από το σπίτι του Ντάνιελ και κατέβηκε κρατώντας κάτι στα χέρια.

Με τον καιρό, ο Ντάνιελ και ο Μανουέλ είχαν γνωριστεί από μακριά. Χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον και ο μικρούλης Ντάνιελ χαιρόταν για αυτή τη φιλία και χαμογελούσε.Αυτή η Δευτέρα ήταν διαφορετική όταν ο Ντάνιελ βγήκε έξω για να παρακολουθήσει και πάλι την εβδομαδιαία «ιεροτελεστία» καθαριότητας.

Ο Μανουέλ του είχε ετοιμάσει μια έκπληξη.


Πήρε δώρο
Όταν ο Μανουέλ σταμάτησε το φορτηγό, έδωσε στη Ρόμπιν ένα δώρο για τον Ντάνιελ. Ήταν μια μεγάλη σακούλα που περιείχε ένα αντίγραφο αυτοκινήτου. Και τι άλλο θα μπορούσε να ήταν εκτός από ένα σκουπιδιάρικο;


Ο Μανουέλ ήταν τόσο ευγενικός που ξόδεψε από την τσέπη του για να αγοράσει αυτό το ιδιαίτερο δώρο για τον Ντάνιελ. Σύντομα τα νέα μαθεύτηκαν και η εταιρεία του Μανουέλ αποφάσισε να του κάνει και εκείνη δώρο ένα πολύ ωραίο γεύμα σε ένα εστιατόριο της επιλογής του.

Είναι πραγματικά απίστευτο πώς μια καλή πράξη μπορεί να προκαλέσει μια επόμενη ακόμη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή, σε μια τοπική κοινωνία όμως που τέτοιες λεπτομέρειες έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

Δείτε το βίντεο με τον Ντάνιελ. Οι εικόνες είναι πολύ συγκινητικές:

ΠΗΓΗ: newsner.com

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr