Ο Μακρόν κατέβασε Στρατό με άδεια να ανοίξει πυρ κατά των Κίτρινων Γιλέκων – Προειδοποιούν για νεκρούς
Www.true.gr

Ο Μακρόν κατέβασε Στρατό με άδεια να ανοίξει πυρ κατά των Κίτρινων Γιλέκων – Προειδοποιούν για νεκρούς

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο με Αλγερία του 1954-1962 ο Ε.Μακρόν έδωσε εντολή στο Στρατό να αναπτυχθεί για τη διατήρηση της τάξης σε γαλλικό έδαφος ενώ επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα από γαλλικά χείλη καθώς αναπτύσσονται στους δρόμους 7.000 στρατιώτες με άδεια να ανοίξουν πυρ αν χρειαστεί κατά των «Κίτρινων Γιλέκων»!

Τα μέλη της επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης «Sentinel» αντέδρασαν λέγοντας πως «ο εχθρός δεν είναι ο λαός»!

«Αυτό είναι τρελό! Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν νεκροί» προειδοποιούν οι στρατιώτες και αξιωματικοί της ομάδας «Sentinel» τους οποίους κατεβάζει ο Ε.Μακρόν σήμερα στους δρόμους για τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους διαδηλωτές με σφαίρες. Δεν είμαστε καν εξοπλισμένοι για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων.

Εμείς είμαστε στρατιωτικοί. Δεν έχουμε εκπαιδευτεί για την διατήρηση της τάξης.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και φοβόμαστε αν συμβεί κάτι απρόοπτο και εμπλακούμε ενεργά. Διαθέτουμε μόνο αυτόματα όπλα» ανέφεραν μέλη της στρατιωτικής δύναμης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Benjamin Griveaux, δήλωσε ότι θα ενισχυθούν τα στρατεύματα της «Sentinel», τα οποία περιπολούν τους δρόμους και προστατεύουν αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, χώρους λατρείας και άλλους χώρους που κινητοποιούνται για την αντιτρομοκρατική προστασία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015.

Ο Στρατηγός Bruno Leray τόνισε ωστόσο οτι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο οι ένοπλες δυνάμεις που θα περιφρουρούν την πόλη δε θα διστάσουν ακόμη και να ανοίξουν πυρ.

Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι είναι πιθανή ακόμη και η χρήση των όπλων εφόσον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς μια απειλή και φανερώνει το πόσο σοβαρή είναι πλέον η κατάσταση για το Παρίσι αλλά και ολόκληρη τη Γαλλία.

Ο Στρατηγός Bruno Leray είπε σχετικά:


«Οι διαταγές που έχουμε είναι συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές. Εχουμε διαφορετικά επίπεδα δράσης ώστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις απειλές. Εχουμε άδεια να ανοίξουμε και πυρ αν χρειαστεί, αν κινδυνεύσει η ζωή μας ή αν απειληθεί η ζωή αυτών που υπερασπιζόμαστε» ανέφερε στη Franceinfo.

Εδώ η δημόσια ομολογία

 

Ο Jean-Luc Melenchon έγραψε στον πρωθυπουργό Edouard Philippe λέγοντας πως τα όσα είπε ο Στρατηγός Leray είναι «πολύ σοβαρά» και «τρέφουν μια σοβαρή και εκτός ορίων κλιμάκωση».
«Η διατήρηση της τάξης δεν είναι δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων. Δουλειά τους είναι να υπερασπίζονται το Εθνος απέναντι σε εχθρούς. Οι διαδηλωτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν εσωτερικοί εχθροί» είπε ο Melenchon.

Αντίθετα η ΥΠΑΜ της Γαλλίας, Florence Parly, είπε στη «Le Parisien» πως η ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας με στρατιώτες είναι «νόμιμη» μετά τα πρόσφατα «περιστατικά βίας».

Σε δηλώσεις της η Μαρίν Λεπέν, ήδη από τις 20 του μήνα όταν και έγιναν γνωστές οι σκέψεις Ε.Μακρόν, τόνισε:

«Εχω σοκαριστεί από το γεγονός αυτό ότι δηλαδή ο Ε.Μακρόν σκέφτεται να βάλει τον Στρατό μπροστά από τα «Κίτρινα Γιλέκα» επειδή βάζουμε τον Στρατό μπροστά από έναν εχθρό.

Δεν βάζουμε τον Στρατό μπροστά από τον γαλλικό λαό: Δεν το κάνουμε!

Και ειδικά όταν έχουμε τα μέσα να δράσουμε αλλιώς» τόνισε.


 

 

 

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε ότι θα αναπτυχθεί ο στρατός αύριο σε ολόκληρη τη χώρα για να διατηρηθεί η ασφάλεια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Ο Μακρόν συναντήθηκε με το Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ, ο οποίος ανακοίνωσε αλλαγή στην στρατηγική ασφάλειας. Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα χρησιμοποιήσουν drones και κάμερες παρακολούθησης.

«Για να φτάσουμε στο επίπεδο επάρκειας που δεν καταφέραμε να φτάσουμε το περασμένο Σάββατο ζήτησα να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική που περιλαμβάνει αυτονομία των αστυνομικών στο έδαφος, κάτω από μια ενιαία διοίκηση με περισσότερη ισχύ για αντίδραση και πρωτοβουλία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο Ε.Μακρόν δήλωσε ότι ο στρατός θα περιφρουρήσει κυβερνητικά κτίρια και άλλους χώρους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις αστυνομικές δυνάμεις να επικεντρωθούν στη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Περίπου 7.000 στρατιώτες, οι περισσότεροι οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, έχουν ήδη αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για την δύναμη » Sentinel», που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει ευαίσθητες περιοχές μετά από θανατηφόρες επιθέσεις το 2015.

 

Πηγή: hellas-now.com

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr