Ο Ερντογάν επιλέγει στρατόπεδο: Υποκλίθηκε στον Β. Πούτιν στα εγκαίνια του Turk Stream – «Καρφιά» «Σουλτάνου» κατά Κύπρου

Eνεργειακός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι σημερινές εικόνες από την Τουρκία, δείχνουν πως ο Ερντογάν είναι πλέον αποφασισμένος να προχωρήσει παρακάτω, αγνοώντας πλήρως τις όποιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η φιλία Ρωσίας-Τουρκίας έχει φόντο τον κοινό αντίπαλο, τις ΗΠΑ, ενώ καμία πλευρά δεν δείχνει πρόθυμη για αποκλιμάκωση της κρίσης. Με την κλιμάκωση έρχεται και η σύγκρουση μεγάλων οικονομικών δυνάμεων που θα ταράξει τις διεθνείς αγορές, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος εμπλέκονται άμεσα σε αυτό το παιχνίδι, καθώς είναι στο κέντρο αυτού του πολέμου. Οι ΗΠΑ θέλουν να ανακόψουν την ρωσική ενεργειακή πολιτική και αυτό επιτυγχάνεται σε πρώτη φάση μέσω της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης οι τουρκικοί τσαμπουκάδες στην Α. Μεσόγειο, έχουν σαν αποτέλεσμα να εκνευρίζουν τις ΗΠΑ, αφού πλέον οι ανακοινώσεις υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συνεχόμενες.

Η Ρωσία κάνει παιχνίδι πλέον, με τον Β. Πούτιν να τα παίρνει όλα από την Τουρκία.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποθαρρύνει και πάλι κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε εκπρόσωπός του στο OPEN TV, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας εναντίον της Exxon Mobil.

Έχει σημασία ότι υποβάλαμε συγκεκριμένη ερώτηση για την προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας, η οποία έγινε πριν από την αυριανή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ξεκάθαρα η αμερικανική κυβέρνηση αποδοκιμάζει τις απειλές της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στη σημασία που αποκτά ο αγωγός φυσικού αερίου ‘Turk Stream’ για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά και την ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία της τελετής ολοκλήρωσης της υποθαλάσσιας φάσης του αγωγού.

Όπως μάλιστα δήλωσε και ίδιος ο Πούτιν, το μισό από το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση και της χερσαίας φάσης του έργου εντός του 2019, θα προωθείται στην ανατολική και Νότια Ευρώπη καθιστώντας την Τουρκία κέντρο μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Μετά τις κοινές δηλώσεις στις οποίες ο κ. Ερντογάν επεσήμανε την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας και τη συνεργασία εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναλλαγές που θα αγγίζουν τα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά και στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα Άκουγιου αλλά και την αύξηση της προσέλευσης Ρώσων τουριστών στην Τουρκία που φέτος ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

«Οι αποφάσεις των χωρών για το πώς θα αποκτήσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η πίεση, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και τους εμποδίζει να υπηρετούν τους πολίτες τους, δεν θα ωφελήσει κανέναν», τόνισε επίσης, σύμφωνα με την Hurriyet ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Aνατολική Μεσόγειο.

Αναλυτές στον τουρκικό Τύπο σημειώνουν πως ο εν λόγω αγωγός ενδιαφέρει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα, καθώς η Ελλάδα θα επιθυμεί να μεταφέρει από αυτόν τον αγωγό φυσικό αέριο προς την ΕΕ.

Μετά τις δηλώσεις οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα. Στην συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Συρία, και η πορεία της συμφωνίας για το Ιντλίμπ.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=Ok24j2ZMFOM

Η Τουρκία έχει θορυβηθεί και από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επέλεξε δημοσίως να στηρίξει την Λευκωσία στέλνοντας στην Κύπρο τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάννον, όταν το γεωτρύπανο Icemax τρύπαγε τον βυθό στο Οικόπεδο 10.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας: «Εμείς έχουμε πει ότι δεν είναι αποδεκτά τα μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέραμε ότι υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκικού λαού. Η έρευνά μας στις περιοχές που αδειοδότησε η (λεγόμενη)”ΤΔΒΚ” συνεχίζονται. Δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός».

Άγκυρα και ψευδοκράτος πλέον ισχυρίζονται ότι η γεώτρηση της Exxon μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο κυπριακό. Προς το παρόν ο Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι σε μία εβδομάδα θα ξεκινήσει η γεώτρηση στη Μερσίνα ενώ στόχος της Άγκυρας είναι 2 γεωτρήσεις τον χρόνο.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Θα ξεκινήσουμε εργασίες και πέρα από την υφαλοκρηπίδα μας στα οικόπεδα, για τα οποία παραχώρησε άδεια η «ΤΔΒΚ» στα Τουρκικά Πετρέλαια»

Το παιχνίδι των γκρίζων ζωνών που έχει πετύχει στο Αιγαίο προσπαθεί και στην Κυπριακή ΑΟΖ με δύο τρόπους:

– Διευρύνει (κυκλωτικά) τις διεκδικήσεις της η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των Τ/κ αναγνωρίζοντάς τους δικαιώματα επί των τεμαχίων 1,2,3,8,9,12

– Επικαλείται τις σεισμικές έρευνες του «Πίρι Ρέις» στα τεμάχια 8,9 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ (μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2011) για να επιβεβαιώσει ότι δήθεν οι Τ/κ έχουν νόμιμα δικαιώματα.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr