Ο ελληνικός χορός του Άντονι Κουίν. Από το συρτάκι του Ζορμπά στη θρυλική ταβέρνα με τη Σαπουτζάκη.
Www.true.gr

Ο ελληνικός χορός του Άντονι Κουίν. Από το συρτάκι του Ζορμπά στη θρυλική ταβέρνα με τη Σαπουτζάκη.

Ο Άντονι Κουίν αγάπησε και αγαπήθηκε από τους Έλληνες. Ερμήνευσε θαυμάσια ελληνικούς ρόλους στον κινηματογράφο, εξοικειώθηκε με τις συνήθειες και τις «ιδιοτροπίες» του τόπου και πάντα περνούσε καλά στα γυρίσματα.
Στον «Ζορμπά» απόλαυσε το συρτάκι και τα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε σε φανατικό ταβλαδόρο!

Στη φωτογραφία του 1978, τον βλέπουμε να παίζει τάβλι στον Πέλεκα της Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Έλληνα μεγιστάνα».

Ο ηθοποιός Άντονι Κουίν έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κοινού στην Ελλάδα με τον Αλέξη Ζορμπά από την ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, στην οποία πρωταγωνίστησε το 1964.
Για τις ανάγκες της ταινίας ο ηθοποιός βρέθηκε στην Κρήτη και έμαθε να χορεύει συρτάκι.
Ο Ζορμπάς όμως, δεν ήταν η μοναδική ταινία του Κούιν που γυρίστηκε στην Ελλάδα.
Είχε προηγηθεί η χολυγουντιανή υπερπαραγωγή τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» στη Ρόδο.


Στο νησί των ιπποτών μάλιστα, υπάρχει και παραλία με το όνομα του ηθοποιού και βρίσκεται ανάμεσα στο Φαληράκι και το Λαδικό.
Η Ελλάδα, σημάδεψε την καριέρα του Άντονι Κουίν, ο οποίος επέστρεψε το 1978 μαζί με τον Λι Τόμσον, που ήταν ο σκηνοθέτης στα «Κανόνια του Ναβαρόνε» για τα γυρίσματα της ταινίας μιας ακόμα ταινίας με τίτλο «Ο έλληνας μεγιστάνας».
Η ταινία, για το σενάριο της οποίας συνεργάστηκε και ο Νίκος Μαστοράκης, περιγράφει τον έρωτα του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι.

Τα ονόματα των χαρακτήρων ήταν αλλαγμένα: Ο Ωνάσης στην ταινία λέγεται Τομάσης και η Κένεντι, Κάσιντι. Ωστόσο η ιστορία μοιάζει πολύ με την πραγματικότητα.

Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα πραγματικά ονόματα των ηρώων της ιστορίας, σχολιάστηκε με καυστικό τρόπο από τον Τύπο της εποχής: «Αν δεν μπορείτε να μαντέψετε ποιοι είναι οι χαρακτήρες, σημαίνει ότι κατοικούσατε στον Άρη για πολλές δεκαετίες.


Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Νέα Υόρκη, Αθήνα, Μύκονος, Κέρκυρα, Ουάσινγκτον, Λονδίνο είναι οι περιοχές που συνθέτουν το σκηνικό.
Στα «ελληνικά» γυρίσματα πήραν μέρος και κάτοικοι της κάθε περιοχής, αλλά και γνωστοί Έλληνες.
Χαρακτηριστική είναι η σκηνή της ταβέρνας, όπου ο Κουίν ως Ωνάσης, συνοδεύει στον χορό μια ελληνίδα χορεύτρια, την οποία υποδύεται η Ζωζώ Σαπουτζάκη.

Η ταινία κόστισε 6,5 εκατομμύρια δολάρια στους παραγωγούς, αλλά δεν πήρε πολύ καλές κριτικές.
Σύμφωνα με το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, το κοινό δεν έβρισκε πια ενδιαφέρον σε ιστορίες πλούσιων και διάσημων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Οι ηθοποιοί πάντως, αν κρίνουμε από τη φωτογραφία, πέρασαν ωραία στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr