Ο χάρτης του κορονοϊού στην Ελλάδα: Ποιες περιοχές δεν έχουν κρούσματα, ποιος νομός είναι στα κόκκινα..

Τη γεωγραφική κατανομή και την μέση ηλικία των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας παρουσιάζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με χάρτη και διαγράμματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Μεγάλη Πέμπτη (16/04).

Τα στοιχεία αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορoνοϊό, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον Οργανισμό και καταγραφεί μέχρι τις 16 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00 το μεσημέρι.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 είναι 15, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 22071 (ημερήσια μεταβολή +0.7%). Το 56,2% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69, με το 81,2% να είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95ετών).

Δείτε στην gallery τον χάρτη κατανομής των κρουσμάτων και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

Aριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα.

Αριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων με COVID-19 στην Ελλάδα.

Ηλικιακή κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19.

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 49390 κλινικά δείγματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 2.207 κρουσμάτων, 569 (25,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 921 (41,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 105 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 73 έτη.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ, οι νομοί που έχουν – αναλογικά με τον πληθυσμό τους – πληγεί περισσότερο με πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ο νομός Καστοριάς και το Άγιο Όρος. Με μηδενικά ή και ελάχιστα κρούσματα είναι ο νομός Φωκίδας, ο νομός Ευρυτανίας, ο νομός Γρεβενών και ο νομός Καρδίτσας. Σημειώνεται ότι η κατανομή γίνεται με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 49.390 κλινικά δείγματα.