Ο Άγιος Φανούριος στις κατεχόμενες ακρογιαλιές του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας
Www.true.gr

Ο Άγιος Φανούριος στις κατεχόμενες ακρογιαλιές του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας

Το χωριό μας, ο Άγιος Γεώργιος Κερύνειας, ήταν από παλιά ξακουστό για τη σπηλιά του Αγ. Φανουρίου, που δεχόταν και δέχεται ακόμη και σήμερα προσκυνητές από ολόκληρη την Κύπρο.

Βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα στα δυτικά της πόλης της Κερύνειας, κοντά στο πρώην εργοστάσιο Σεβέρη, εκεί που το τοπίο άλλαζε μορφή και γινόταν απρόσιτο στον επισκέπτη, άγριο και απότομο, με χαμηλή βλάστηση από σχινιές και μερσινιές, και απότομους βράχους στη θάλασσα, η οποία άλλοτε λυσσομανούσε αγριεμένη και άλλοτε γαλήνευε σαν λάδι. Το τοπίο έχει αλλάξει κατά πολύ σήμερα λόγω της αλλοίωσης που υπέστη η περιοχή και η οποία απειλεί τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και την ταπεινή σπηλιά του Αγίου. Θλιβερότερο είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής. Μόνο να κοιτάμε άφωνοι και ανήμποροι, προσευχόμενοι με πόνο ψυχής!

Στη βραχώδη τούτη παραλία βρίσκεται κρυμμένη η σπηλιά του Αγ. Φανουρίου και λίγο πιο κάτω, μέσα στα απόκρημνα βράχια, διακρίνονται τα απολιθωμένα κόκκαλα του αλόγου του Αγίου, που και αυτά μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν από την επέμβαση ιερόσυλων. Η προσπέλαση στο χώρο της σπηλιάς γίνεται από μια στενή κατηφορική σκάλα, που καταλήγει στην είσοδό της. Ο προσκυνητής αντικρίζει στο εσωτερικό αναμμένα καντήλια και εικόνες και αριστερά σε ένα πέτρινο ράφι τοποθετημένες φανουρόπιτες, οι οποίες αποτελούν το σύνηθες τάμα των πιστών στον Άγιο Φανούριο.

Καθώς λέει η παράδοση, καταδιωκόμενος ο Άγιος έφθασε στην Κύπρο από τη Μικρά Ασία και κολυμπώντας πάνω στο άλογό του βρήκε καταφύγιο σε τούτα τα βράχια της Κερύνειας. Το άλογο μόλις έφθασε ξεψύχησε και τα κόκκαλα του με τα χρόνια απολιθώθηκαν στα βράχια. Ο Άγιος κρύφτηκε μέσα στη σπηλιά και αργότερα διέφυγε στην Κρήτη ή τη Ρόδο. Από τότε η σπηλιά αγιάστηκε και προσελκύει πιστούς προσκυνητές, που καταφθάνουν από όλο το νησί φέρνοντας τάματα και ζητώντας τη βοήθεια του Αγίου για τους ίδιους και τα προσφιλή τους πρόσωπα. Μαθητές και φοιτητές ζητούν τη βοήθεια του Αγίου στα μαθήματα και τις εξετάσεις τους, ανύπαντρες κοπέλες τάζονται στον Άγιο φέρνοντας φανουρόπιτες, και πολύς κόσμος ζητά από τον Άγιο να φανερώσει αυτό που επιθυμεί.


Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, του προπάππου μου γέρο διδάσκαλου Ιωάννη Γεωργιάδη, ο Άγιος Φανούριος ήταν ο προστάτης των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι υπέφεραν από τις επιδρομές Σαρακηνών πειρατών που κατέφθαναν από τα αντικρινά μικρασιατικά παράλια και λυμαίνονταν τις παραλιακές περιοχές της Κερύνειας, αρπάζοντας για σκλάβους τους κατοίκους και τα νεαρά κορίτσια. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τα χωριά της περιοχής –Καραβάς, Λάπηθος, Κάρμι, Τριμίθι, Πέλλα Πάϊς, και άλλα – βρίσκονταν κτισμένα ψηλά στο βουνό του Πενταδακτύλου, όπου η περιοχή ήταν ασφαλέστερη και έτσι οι κάτοικοι μπορούσαν να προφυλαχθούν, όταν έβλεπαν από ψηλά τα καράβια των πειρατών να πλησιάζουν στο νησί. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο Άγιος, ο οποίος καθώς φαίνεται ήταν ρωμαίος στρατιώτης, κρυβόταν στη σπηλιά και καταδίωκε τους πειρατές κτυπώντας τους με το κοντάρι του. Σε μια συμπλοκή μαζί τους, καταδιωκόμενος κατέπεσε με το άλογό του στα απόκρημνα βράχια. Το άλογο σκοτώθηκε και τα οστά του παρέμειναν και απολιθώθηκαν εκεί, ενώ ο Άγιος κατάφερε να κρυφτεί στη σπηλιά. Τα σημάδια από τις αλυσίδες του αλόγου του παρέμεναν ως πρόσφατα χαραγμένα στους βράχους της περιοχής.

Πριν από την εισβολή του 1974, στην σπηλιά ετελείτο λειτουργία δύο φορές το χρόνο: την Πέμπτη της Αναλήψεως και στις 27 Αυγούστου ανήμερα της γιορτής του Αγίου. Από όλη την Κύπρο κατέφθαναν στη χάρη του προσκυνητές, και οι ψαλμωδίες των ιερέων, οι προσευχές των πιστών και ο φλοίσβος των κυμάτων έσμιγαν σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Η τελευταία λειτουργία στη σπηλιά τελέστηκε την Πέμπτη της Διακαινησίμου (της Λαμπρής) το 1974.

Το 1973 κτίστηκε πάνω από την σπηλιά ένα κάτασπρο εκκλησάκι με καμπαναριό, τάμα του ευσεβούς χριστιανού κύριου Πίττα προς τον Άγιο, ο οποίος τον θεράπευσε από ανίατη ασθένεια.
Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούνται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου προσκυνηματικές επισκέψεις στο χώρο, με αποκορύφωμα την τέλεση παράκλησης έξω από το εκκλησάκι, αφού η μετατροπή του από τους Τούρκους σε γκαλερί δεν επιτρέπει πια την είσοδο σε αυτό. Γίνονται διαβήματα στην Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως το εκκλησάκι παραχωρηθεί αμέσως στους πιστούς μέχρι την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή μας στα χωριά μας.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

kleanthiskerinia@hotmail.com / τηλ 99685983

Άγιος Φανούριος (σπήλαιο) στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας

ΠΗΓΗ:tanea-diaspora.net

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr