Νοσηλευτής Αρπάζει Αυτιστικό Παιδί από το Πόδι, το Πετάει κάτω, το Σέρνει και το Βρίζει με τα Χειρότερα Λόγια

Ένας υπάλληλος σε κλινική απέφυγε τη φυλακή, αφού είχε πιαστεί σε κάμερα να ασκεί βία σε νεαρό αυτιστικό νεαρό.

Ο 29χρονος Ράτζα Χαν, κινηματογραφήθηκε σε κρυφή κάμερα να ασκεί βία στον 20χρονο Όλι Χόπτον, σε κλινική στη πόλη Sunbury-on-Thames το 2017.

Ο Χαν αποκάλεσε τον νεαρό Χόπτον «τεμπέλη, τεμπέλη μ@λ@κα», τον έσυρε από το κρεβάτι, τον σκουντούσε επανειλημμένα και, σε μια περίπτωση, έριξε γροθιές κοντά του.

Ο Χαν εργάστηκε ως νοσηλευτής για 10 χρόνια, κυρίως με ενήλικες πριν γίνει επικεφαλής της ομάδας σε σπίτι φροντίδας, που διευθύνεται από την London Care Partnership, η οποία είναι πλέον γνωστή ως Elysium Healthcare.

Τον περασμένο μήνα, ο Χαν, από το Hounslow, κρίθηκε ένοχος για κακομεταχείριση και εκ προθέσεως παραμέληση στο δικαστήριο.

Ο δικαστής Ρούφους Τέιλορ είπε ότι ο Χαν δεν είχε κατάρτιση και ότι υπάρχει «έλλειψη εποπτείας στην αλυσίδα της επιχείρησης».

Ο δικαστής είπε: «Κατά την κρίση μου, απλά δεν μπορούσατε να το αντιμετωπίσετε».

Ο Χαν φυλακίστηκε για 12 μήνες, με αναστολή για 18 μήνες.

Επίσης διατάχθηκε να πραγματοποιήσει 250 ώρες μη αμειβόμενης εργασίας και του απαγορεύτηκε η εργασία με παιδιά και ευάλωτους ενήλικες.

Η μητέρα του Χόπτον, Κάρολαϊν, είχε εγκαταστήσει την κρυφή κάμερα στο δωμάτιό του λόγω προβλημάτων σε ένα προηγούμενο σπίτι φροντίδας.

Το βίντεο αποκάλυψε ότι ο Χαν έσυρε το γιο της από το κρεβάτι, μια μέρα που δεν ήταν σε θέση να τον επισκεφθεί.

Επιπλέον, τα βίντεο που καταγράφηκαν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017 έδειξαν 11 περιπτώσεις κακομεταχείρισης, από τις οποίες ο δικαστής Τέιλορ δήλωσε ότι η «υποκριτική πυγμαχία» ήταν η «πιο ανησυχητική» και προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στο αυτιστικό παιδί.

Η μητέρα είπε ότι η κακοποίηση είχε προκαλέσει στο γιο της, ο οποίος απαιτεί συνεχή φροντίδα λόγω της κατάστασής του, «κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος».

«Όταν ο Oliver έφυγε από την κλινική, ήταν συναισθηματικά και πνευματικά πληγωμένος, όπως και εγώ. Οι εικόνες της κακοποίησης θα με στοιχειώνουν για πάντα και ράγισαν κυριολεκτικά την καρδιά μου».

Ωστόσο, είπε, πως από την αποχώρηση από το σπίτι φροντίδας έχει ανακάμψει και είναι καλά πλέον, προσθέτοντας: «Ο γιος μου επανήλθε, όπως και το πνεύμα του.»

Μιλώντας πριν από την ακρόαση, η Hopton είπε ότι δεν νιώθει ότι οι τρέχουσες διαδικασίες εξέτασης είναι αρκετά αυστηρές, υποστηρίζοντας ότι η περίπτωση του γιου της δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Η Hopton δήλωσε: «Η κατάχρηση και η παραμέληση σε όσους έχουν αυτιστικές ή μαθησιακές δυσκολίες και οι ευάλωτοι άνθρωποι γενικά είναι γεγονός.»

«Οι πάροχοι φροντίδας είναι τόσο απελπισμένοι με τα επίπεδα στελέχωσής τους όλη την ώρα, που φαίνεται να προσλαμβάνουν όποιον έρχεται και ίσως δεν ταιριάζει στη φροντίδα ευάλωτων ανθρώπων.

«Δυστυχώς, πρόκειται για μια επιχείρηση που κερδίζει χρήματα, όπου όλα τα χρήματα παραμένουν στην κορυφή και δεν φιλτράρονται στα χαμηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Η κ. Hopton δήλωσε: «Πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή παρέμβαση, και πρέπει να ξεκινήσει από κάπου, και το καλό του ότι οι γονείς αρχίζουν να μιλούν και περιπτώσεις όπως αυτές μαθαίνονται στη κοινή γνώμη.»

«Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Απλά ακολούθησα το ένστικτό μου.»