Νηστίσιμα Ροξ από το παλιο βιβλίο συνταγών της γιαγιάς

ΥΛΙΚΑ:

850-1000 γρ αλεύρι περίπου, για όλες τις χρήσεις ανάλογα το αλεύρι
250 ml γάλα ή νερό αν τα κάνουμε νηστίσιμα
250 ml καλαμποκέλαιο και λάδι( μισό και μισό)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
2 και 1/2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο κανέλα σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη
200 γρ .καρύδι τριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

1 κιλό ζάχαρη
3 και 1/2 ποτήρια νερό
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλα
Χυμό 1 λεμόνι και την φλούδα του
2 κουταλιές σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό ή γάλα (αν δεν τα θέλουμε νηστίσιμα ),προσθέτουμε το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι όπου έχουμε ανακατέψει και κοσκινίσει πιο πριν το μπέικιν ,την βανίλια,το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Εγώ τα βάζω με την σειρά που λέει η συνταγήη στον αρτοπαρασκευστή και ζυμώνω σε πρόγραμμα για ζύμωμα μόνο που διαρκεί 15 λεπτά
Πλάθουμε σε ρολό την ζύμη και παίρνουμε το 1/3 το τοποθετούμε σε μπολ και προσθέτουμε το κακάο που το έχουμε αναμίξει με 2-3 κουταλιές χυμό πορτοκάλι και το έχουμε κάνει σοκολάτα – κρέμα ,την κανέλα, το καρύδι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.και τις και τις δυο ζύμες τις αφήνω για 20 λεπτά να ξεκουραστούν σκεπασμένες σε ζεστό μέρος .Πατάμε τις δύο ζύμες με τις γροθιές να ξεφουσκώσουν .

Πηγή : xrysessyntages.gr