Πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν για το πώς η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ διατηρείται 8 ημέρες από τον θάνατό της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είναι νεκρή εδώ και έξι μέρες. Αλλά πριν οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, μετά από άλλες πέντε ημέρες, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, το φέρετρο με τη σορό της Βασίλισσας, πρέπει ακόμη να μεταφερθεί σε ορισμένα σημεία.

«Για το λόγο αυτό η σορός πρέπει να προετοιμαστεί ανάλογα: ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η σήψη του ανθρώπινου σώματος ξεκινά περίπου μία με δύο ημέρες μετά το θάνατο» γράφει το γερμανικό δίκτυο n-tv.

Τόσο το δίκτυο RTL όσο και το “Redaktionsnetzwerk Deutschland” (RND) έχουν πάρει συνεντεύξεις από ειδικούς που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με πιθανές μεθόδους συντήρησης της σορού.

Πιθανή μέθοδος για να συντηρείται η σορός της βασίλισσας
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης Γραφείων Τελετών της Κάτω Σαξονίας, Μάρκους Γκεμπάουερ, εξηγεί στο RND: «Για να ανασταλεί η φυσική διαδικασία αποσύνθεσης, τα σωματικά υγρά ανταλλάσσονται με φορμαλδεΰδη και άλλες χημικές ουσίες». Πρόκειται για ένα είδος ταρίχευσης, που μπορεί να διαρκέσει από δύο έως έξι ώρες ανάλογα με την κατάσταση του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, η σορός της εκλιπούσης μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για δύο έως τρεις μήνες.

Μιλώντας στο RTL, ο πιστοποιημένος ταριχευτής Φίλιπ Μπέργκερ, εξηγεί: «Φροντίζουμε για τη διατήρηση του νεκρού. Αυτό περιλαμβάνει την προσωρινή διακοπή της αποσύνθεσης του σώματος, έτσι ώστε η ταφή ή ο αποχαιρετισμός σε ανοιχτό φέρετρο να μπορεί να γίνει αργότερα».

Προσθέτει επίσης ότι η ταρίχευση μπορεί να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. «Το καλύτερο παράδειγμα για αυτό είναι η σορός του Λένιν στη Μόσχα. Οι ειδικοί υποβάλλουν τη σορό του σε διαδικασία ταρίχευσης με ειδικές ενέσεις κάθε 12 μήνες. Ανάλογα με τη διαδικασία, η ταρίχευση μπορεί να είναι αρκετή για ένα χρόνο» λέει ο Μπέργκερ. Το ταριχευμένο σώμα του Ρώσου Μπολσεβίκου ηγέτη, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο του 1924, βρίσκεται στο μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα.

Το αν η σορός της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β’ υποβλήθηκε σε τέτοια διαδικασία είναι μια εικασία και δεν αναμένεται να δοθεί καμία εξήγηση από το παλάτι. Κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και το φέρετρο να είναι άδειο. Ο σύνδεσμος Γραφείων Τελετών της Κάτω Σαξονίας πάντως θεωρεί πολύ πιθανή την ταρίχευση. Η εφημερίδα «Bild» υποστηρίζει ακόμη ότι η σορός διατηρείται με ειδικές ψυκτικές πλάκες μέχρι την ταφή.

Επιπλέον, το φέρετρο της Βασίλισσας μπορεί να μεταφέρεται σε νεκροφόρα- ψυγείο. «Πολλές νεκροφόρες διαθέτουν ξεχωριστή ψύξη, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί ειδικά για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων», εξηγεί ο Γκεμπάουερ.