Ναυτική Βάση σε υψόμετρο 350 μέτρων στην Κρήτη! Ποιος την έφτιαξε και την “διοικεί”

Ο Λουκάς Δημάκας, πολύπειρος αμυντικός και πολιτικός συντάκτης για δεκαετίες στα ΝΕΑ, όταν αυτά ήταν κυρίαρχα στον χώρο του Τύπου, δεν σταματά το ρεπορτάζ ούτε στις διακοπές! Ποτέ! Ήταν το μόνιμο παράπονο που είχαμε όλοι οι συνάδελφοί του… Δεν χαλάρωνε ποτέ. Ακόμη και φέτος στην Κρήτη όπου βρέθηκε, εντόπισε θέμα αλλά και φίλο! Το κείμενό του και οι φωτογραφίες του από την πανέμορφη Κρήτη, όπου και εντόπισε “ Ναυτική Βάση σε υψόμετρο 350 μέτρων”!

Γράφει:
Μια πινακίδα …> με τα αναγκαία σήματα και υψωμένη την ελληνική σημαία μας υποδέχτηκε στο …πουθενά, στην κόψη μιας ραχιάς, κατάφυτης από ελιές και κρεβατωμένα αμπέλια, στις πρώτες πλαγιές του όρους Γιούχτα, στις Αρχάνες Κρήτης!
Ναυτική βάση σε υψόμετρο σχεδόν 350 μέτρων, θα αναρωτηθείτε;
Ναι, αν …ιδρυτής και ”διοικητής” της είναι ο Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Καλαθάκης και η εν λόγω ….μονάδα βρίσκεται εντός της …επικράτειάς του, στο οικογενειακό του κονάκι, στο ησυχαστήριο του στις διακοπές!
Η επίσκεψη στο – διατελών εν αδεία- στέλεχος του Γραφείου Τύπου του ΓΕΕΘΑ έγινε εντελώς απροειδοποίητα, κάτι σαν… έφοδος! Το …στίγμα του κτήματος βρέθηκε με την βοήθεια του ντόπιου φίλου, ταξίαρχου ε.α. Μανώλη Καλαθάκη κοντά στο παλιό χωριό Σύλαμος και ενώ ο Γιούχτας είχε ήδη κουκουλωθεί με σύννεφα και η καλοκαιρινή βροχή του μας …μούσκευε!
Από δω και πέρα όλα τα λεφτά ηταν η αυθόρμητη, ανυπόκριτη, ανθρωπινή, χαρούμενη και ειλικρινής φιλοξενία – όντας καταμεσήμερο- από τον φίλο Παναγιώτη και τους υπέροχους γονείς του ξωμάχους. Όλα τα καλούδια στο τραπέζι, ιστορίες μιας ζωής, ρακί, ξενάγηση στο κτήμα- την φωλιά της γάτας ( μιας μέρας λεχώνα με τα 8 γατάκια), τα δυο λυκόσκυλα, τα άλλα ζωντανά του κτήματος, το μποστάνι, τους πανέμορφους κατιφέδες, την ωραία παλιά κρήνη, το πέτρινο τραπέζι στην αυλή…Και εκείνη την υπέροχη θέα και την αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης…που παίρνει όλη την κούραση του ξωμάχου και του επισκέπτη- στην περίπτωση μας έμενα, της συζύγου μου Δώρας, του γιου μου Γιάννη και του φίλου που μας συνόδευε…
Πάντως αν παραξενευτήκατε για την …ναυτική βάση στην …πλαγιά του βουνού, η εξήγηση δεν ειναι μόνο στην αγάπη του Αντιπλοιάρχου για την δουλειά του : Σε πολλές πέτρες στα κτήματα, στο τεράστιο τραπέζι τη αυλής, στα θεμέλια, υπάρχουν πάνω τους πολλά απολιθωμένα όστρακα! Κατακάθαρα! Λες και είναι τωρινά! Τα είχε φέρει, το μεγαλο κύμα από την έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης που προ αιώνων σκέπασε την Κρήτη σε μεγαλο βάθος, καταστρέφοντας πόλεις και χωριά…Ναι, η θάλασσα είχε φτάσει και εκεί πάνω…
Μέγα, λοιπόν, το της θαλάσσης κράτος!
Και μεγαλύτερη η φιλοξενία των ανθρώπων της!
Παναγιώτη ευχαριστούμε! Ζήσαμε μια αυθεντική κρητική φιλοξενία!


ΠΗΓΗ: www.militaire.gr