Ναύπλιο: Ένα ξωκλήσι χωμένο στα βράχια
Www.true.gr

Ναύπλιο: Ένα ξωκλήσι χωμένο στα βράχια

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Κατακεκρυμένης στον Καραθώνα Ναυπλίου, είναι σίγουρα ξεχωριστός!

Πανηγυρικά εορτάστηκε το Γενέσιον της Θεοτόκου στο ομώνυμο εκκλησάκι στην Καραθώνα Ναυπλίου, σήμερα Σάββατο (08/09).

Πανηγυρικά εορτάστηκε το Γενέσιον της Θεοτόκου στο ομώνυμο εκκλησάκι στην Καραθώνα Ναυπλίου, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για ένα εξωκλήσι , κυριολεκτικά χωμένο στα βράχια. Το ναύδριο αυτό ανήκει στον ενοριακό ναό της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός ιερουργύντος του πρωτοπρεσβύτερου π. Ελευθερίου Μίχου. Πολλά στοιχεία για το πότε ακριβώς χτίσθηκε και από ποιον δεν υπάρχουν ,πάντως προφορικές μαρτυρίες θέλουν το ναίδριο αυτό να ήταν μετόχι της Ιερής μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Τσέλο Αργολίδας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το εκκλησάκι.

Εκεί κατέβαιναν οι μοναχοί για να προστατευθούν από διάφορες επιδρομές ληστών και πειρατών ,μιας και το ναύδριο είναι χτισμένο πάνω στα βράχια ,σαν αετοφωλιά και για αυτό λέγεται και Παναγία η κατακεκρυμένη. Τα νεότερα χρόνια την εκκλησούλα αυτή πήραν οι υποδηματοποιοί της Ναυπλίας και την συντηρούσαν και φρόντιζαν για την πανήγυρη της. Κατόπιν λόγω εξαφάνισης του επαγγέλματος η εκκλησία συντηρείται από τον ιερό ναό Ευαγγελίστρια Ναυπλίου. Εσωτερικά ο ναός ήταν αγι

Πρόκειται για ένα εξωκλήσι, κυριολεκτικά χωμένο στα βράχια. Το ναύδριο αυτό ανήκει στον ενοριακό ναό της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου.


Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός ιερουργύντος του πρωτοπρεσβύτερου π. Ελευθερίου Μίχου.

Πολλά στοιχεία για το πότε ακριβώς χτίσθηκε και από ποιον δεν υπάρχουν, πάντως προφορικές μαρτυρίες θέλουν το ναίδριο αυτό να ήταν μετόχι της Ιερής μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Τσέλο Αργολίδας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το εκκλησάκι. Εκεί κατέβαιναν οι μοναχοί για να προστατευθούν από διάφορες επιδρομές ληστών και πειρατών ,μιας και το ναύδριο είναι χτισμένο πάνω στα βράχια, σαν αετοφωλιά και για αυτό λέγεται και Παναγία η κατακεκρυμένη.

Τα νεότερα χρόνια τη μικρή αυτή εκκλησία πήραν οι υποδηματοποιοί της Ναυπλίας και την συντηρούσαν και φρόντιζαν για την πανήγυρη της. Κατόπιν λόγω εξαφάνισης του επαγγέλματος η εκκλησία συντηρείται από τον ιερό ναό Ευαγγελίστρια Ναυπλίου. Εσωτερικά ο ναός ήταν αγιογραφημένος με πιο εμφανή του Ιωάννη του Βαπτιστή, η οποία φέρει και ημερομηνία 1609 μ.Χ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες


newsone

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr