Μουσουλμάνοι γονείς στα μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να μη διδάσκονται τα ίδια βιβλία όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως θρησκείας

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι γονείς μαθητών δημοτικού (μειονοτικού) σχολείου σε Εχίνο και Κένταυρο αποφασίζοντας μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημα τους να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο κανονικά, αλλά χωρίς τσάντες και βιβλία.

Ο λόγος της απόφασης τους αυτής είναι η απόφαση των δασκάλων να μοιράσουν στους μαθητές τα βιβλία της Φραγκουδάκη και όχι τα βιβλία που διδάσκονται οι μαθητές στα δημόσια ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία.

«Η εντολή που πήραμε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν να αποφασίσουμε εμείς οι δάσκαλοι αν θα δώσουμε στους μαθητές τα βιβλία της Φραγκουδάκη ή τα βιβλία των δημόσιων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων», μας είπε χαρακτηριστικά δάσκαλος που εργάζεται σε ένα από αυτά τα σχολεία.

Στο ερώτημα του XANTHINET γιατί τελικά επέλεξαν να δώσουν τα βιβλία της Φραγκουδάκη, ο ίδιος δάσκαλος μας απάντησε: «Οι συγκεκριμένοι μαθητές λόγω μη καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας μιας και η μητρική τους γλώσσα είναι άλλη, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες με τα βιβλία των δημόσιων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων τα οποία σαφώς είναι αρκετά υψηλότερου επιπέδου σε σχέση με αυτά της Φραγκουδάκη».


Το παράλογο της υπόθεσης βέβαια είναι πως ολόκληρο Υπουργείο Παιδείας ρίχνει το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, ζητώντας τους να αποφασίσουν εκείνοι για τα βιβλία που θα πρέπει να πάρουν οι μαθητές των μειονοτικών δημοτικών σχολείων.

Πραγματικά αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει ακόμα και στις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες. Ρωτώντας τον ίδιο δάσκαλο για τη δική τους θέση, μας τόνισε πως «αυτό που ζητάνε οι δάσκαλοι είναι την απόφαση για το ποια βιβλία θα πρέπει να δοθούν στους συγκεκριμένους μαθητές να τη λάβει το ίδιο το Υπουργείο και όχι οι ίδιοι»

Προς το παρόν πάντων το… μάρμαρο θα το πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, τα μικρά κι αθώα παιδιά που θα χάσουν τόσα μαθήματα χωρίς να φταίνε σε τίποτα.


ΣΧΟΛΙΟ DP: Διευκρινιστικά να αναφέρουμε, ότι εάν η πληροφόρησή μας είναι σωστή, για τους δικούς τους λόγους, τα βιβλία της Φραγκουδάκη τα προτιμούν… φανατικά οι του τουρκικού προξενείου και οι διάφοροι φίλοι τους, Ελλήνων συμπερλαμβανομένων. Άρα η υπόθεση έχει “βάθος” και χρήζει συνεχούς παρακολούθησης.

Του Σεμπαϊδίν Καραχότζα

iellada