Μηταράκης για Μόρια: «Αγνοούνται» οι 35 πρόσφυγες που ήταν θετικοί.. σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Για την τεράστια καταστροφή στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, μετά τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης (08.09.2020), μίλησε ο Νότης Μηταράκης στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA.

Από το βράδυ της Τετάρτης περίπου 12.000 άνθρωποι κοιμήθηκαν στο δρόμο. Σχετικά με τα κρούσματα κορoνοϊού, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραδέχθηκε ότι πλέον αγνοούνται και οι 35 που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, ενώ ο κόσμος όπως τόνισε βρίσκεται σε μια μεγάλη περίμετρο, που φρουρείται από την ελληνική αστυνομία.

“Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι οχτώ. Άνοιξαν την δομή καραντίνας, το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό γι αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας”, ανέφερε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δυσκολία συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση. “Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια”, είπε.

Και συνέχισε: “Το πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια, εκκενώθηκε δύο φορές η δομή χωρίς να υπάρχει θύμα. Σήμερα λειτούργησε κανονικά η σύττιση, όπως και χθες. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση”, συμπλήρωσε, ερωτηθείς για τον τρόπο που οι ιθύνοντες θα δώσουν λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και τους κατοίκους του νησιού.

“Φέτος από τη Μόρια έχουν φύγει 14.000 άτομα και οι ροές είναι 4.000 σε σχέση με τις 27.000 το 2019. Το μεταναστευτικό είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά και η αποσυμφόρηση και οι ροές έχουν ελεγχθεί”, τόνισε.

«Είμαστε έτοιμοι με σκηνές, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων, υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία χθες απέρριψε κάθε εναλλακτική πρόταση που κάναμε για κοιμηθούν με ασφάλεια αυτοί οι άνθρωποι.

Έχουμε συγκεκριμένα σημεία για να ξεκινήσουμε να στήσουμε τις σκηνές. Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να μην έχουμε επεισόδια που θα επηρεάσουν την ασφάλεια είτε των κατοίκων, είτε των αιτούντων άσυλο”, ανέφερε υπογραμμίζοντας την αδυναμία συνεργασίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακούστε όσα είπε στο Νίκο Ευαγγελάτο