Mετά την εθνική καταστροφή έρχεται και η οικονομική: 4.000 επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα από την Συμφωνία των Πρεσπών

Τέσσερις χιλιάδες επιχειρήσεις πλήττονται από την «πατριωτική» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνία των Πρεσπών με βάση την οποία παραχωρούνται τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, οι επιχειρήσεις που έχουν στην εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα τους τον όρο «Μακεδονία» και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένες σε περίπτωση εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών υπερβαίνουν τις 4.000, οι οποίες βρίσκονται στην ανάγκη να προβούν σε δαπάνες 2.000 – 8.000 ευρώ… ανά επωνυμία, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα χρήσης, είτε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Αλικάντε της Ισπανίας (EUIPO) που αφορά τη δραστηριότητα εντός των χωρών της Ε.E., είτε –για δραστηριότητες σε τρίτα κράτη- το γραφείο WIPO της Γενεύης.

«Μέτωπο» ενάντια στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θεσμικά… και με το νόμο συγκροτούν επιστημονικοί, επαγγελματικοί και επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το thepresident

Με πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στην οποία έχουν ήδη ανταποκριθεί φορείς της Θεσσαλονίκης, επίσημα, με ανάρτηση και στη Διαύγεια, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με στόχο τη μελέτη των προβλημάτων που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών στον αγροδιατροφικό τομέα!

Έργο της θα είναι να καταδείξει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας, σε πόρισμα που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών και θα κοινοποιηθεί στη Βουλή και στους Βουλευτές, στο Μέγαρο Μαξίμου, στα Κόμματα, ενώ θα είναι στη διάθεση κάθε φορέα της χώρας, για προσυπογραφή.

Απώτερος στόχος, είναι να βρεθεί το Πολιτικό (και όχι μόνο) Σύστημα της χώρας συνολικά, με το πλέον επίσημο τρόπο, αντιμέτωπο με τις… βλαβερές συνέπειες που προκαλούνται στη οικονομία, πρωτίστως της Βόρειας Ελλάδας, από τα προβλεπόμενα –και από τα «ψιλά γράμματα»- της Συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Εκτιμάται δε, πως οι συνέπειες αυτές, σε αρκετές περιπτώσεις υπερτερούν των όποιων θετικών παρελκόμενων της Συμφωνίας, μπορεί να επικαλεστεί οποιοσδήποτε, στο πεδίο της επιχειρηματικής συνεργασίας και εν γένει οικονομικής συνεργασίας, με το γειτονικό κρατίδιο.

Ήδη στην Ομάδα Εργασίας μετέχουν με εκπροσώπους, εκτός του ΓΕΩΤΕΕ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τα Τμήματα Κτηνιατρικής, Γεωπονίας και Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να απαντήσουν για το αν θα ανταποκριθούν και θα ορίσουν εκπροσώπους τους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Στο σκεπτικό συγκρότησης της Ομάδας Εργασίας, μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

«Η ονομασία (brand name) ενός ποιοτικού προϊόντος αποτελεί το διαβατήριο του, ενώ πολλές φορές συνιστά καθοριστικό λόγο επιλογής του από τον καταναλωτή. Η συμφωνία των Πρεσπών, πέραν των άλλων προβλημάτων στον αγροδιατροφικό χώρο και στο περιβάλλον, αφήνει σε πλήρη αοριστία και το θέμα της ονομασίας των περίφημων προϊόντων της Μακεδονικής Γης. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1, παρ. 3, εδ. θ΄ υπάρχει μόνο ένα ευχολόγιο για έναν «ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο» μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων και για μια ακαθόριστη διμερή ομάδα ειδικών στο πλαίσιο της ΕΕ με συνεισφορά του ΟΗΕ και του ΔΟΤ, η οποία θα δράσει επί τριετία μετά το 2019. Ωστόσο, εκατοντάδες προϊόντα φέρουν το όνομα της Μακεδονίας μας, ενώ υπάρχει και ο Μακεδονικός Τοπικός Οίνος που είναι Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Και φυσικά υπάρχει η παράδοση χιλιάδων ετών στην παρασκευή τροφίμων και στην επινόηση συνταγών που αποτελεί το απόσταγμα του διαχρονικού Μακεδονικού Πολιτισμού με όλες τις ζυμώσεις του χρόνου, γι’ αυτό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησε τα πρότυπα και το σήμα της «Μακεδονικής Κουζίνας». Κι όλα αυτά τα προϊόντα είναι ποιοτικά και ελεγμένα, ενώ αντίθετα είναι γνωστό ότι στην ΠΓΔΜ δεν υπάρχουν τα πρότυπα και οι έλεγχοι που γίνονται στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες της Μακεδονίας (Δυτική, Κεντρική και Ανατολική).

Οι κίνδυνοι (παραπλάνηση καταναλωτή ως προς την προέλευση, αθέμιτος ανταγωνισμός κ.ά.) είναι ορατοί και πολλοί και γι’ αυτό η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και αφορούν στην κατοχύρωση των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές και να προτείνουν ενδεχόμενες λύσεις επ’ αυτών.»

Μέχρι στιγμής, την επιτροπή αποτελούν:

Ο κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας με αναπληρωτή τον κ. Δημήτριο Βαφειάδη, Αντιπρόεδρο της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

ο κ. Στυλιανός Θεοδουλίδης, Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ με αναπληρωτή τον κ. Συμεών Διαμαντίδη, Οικονομικό Επόπτη του ΣΕΒΕ,

ο κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με αναπληρωτή τον κ. Κωνσταντίνο Μωραϊτίδη, Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων ΔΣ του ΕΒΕΘ,

ο κ. Χρήστος Μαρμαρινός, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Βιοτεχνών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ),

ο κ. Νικόλαος Σούλτος, Καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. με αναπληρωτή τον κ. Ιωάννη Αμβροσιάδη, Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.,

η κα Μαρία Γιακουλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. με αναπληρωτή τον κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.

η κα Ευθυμία Τσακιρίδου, Καθηγήτρια, Διευθύντρια του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας, του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. με αναπληρώτρια την κα Παναγιώτα Σεργάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας, του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ

η κα Καλλιόπη Παπαοικονόμου, Μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με αναπληρώτρια την κα Σταυρούλα Κυρίτση, Μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

η κα Μαρία Καλαϊτζίδου, Ταμίας της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με αναπληρωτή τον κ. Άγγελο – Λώρη Θώμα, Μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: pronews.gr