Μεγάλη Παρασκευή στο άδειο Βατικανό. Πρωτόγνωρες στιγμές με τον Πάπα Φραγκίσκο
Www.true.gr

Μεγάλη Παρασκευή στο άδειο Βατικανό. Πρωτόγνωρες στιγμές με τον Πάπα Φραγκίσκο

Χωρίς τη φυσική παρουσία των πιστών -ένεκα… κορονοϊού– τελείται για πρώτη φορά φέτος στο Βατικανό η λειτουργία για την Μεγάλη Παρασκευή της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τελεί τη λειτουργία από την πλατεία του Αγίου Πέτρου και οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την ιταλική τηλεόραση και από το διαδίκτυο και την ακούσουν από το ραδιόφωνο στις 21.00 τοπική ώρα.

Δείτε LIVE εικόνα από την Μεγάλη Παρασκευή στο Βατικανό

Η Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών
Η Λειτουργία της Ακολουθίας του Δρόμου του Σταυρού (Via Crucis) τελείται κάθε Παρασκευή με την έναρξη της Σαρακοστής μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ο Δρόμος του Σταυρού αποτελείται από 14 Στάσεις και παρουσιάζουν τον δρόμο του μαρτυρίου (Via Dolorosa) του Χριστού από την ώρα που καταδικάζεται σε θάνατο μέχρι και την ενταφίασή του.Η ακολουθία αυτή θεωρείται η κυριότερη ευλάβεια του Θείου Πάθος και έχει καταγωγή από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου όταν Χριστιανοί προσκυνητές διέρχονταν από την οδό του Μαρτυρίου της Ιερουσαλήμ προσευχόμενοι έως και την τελευταία Στάση της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά.Συνήθως τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί που συρρέουν στο Βατικανό για τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι δεκάδες χιλιάδων και τις εποχές πριν την πανδημία του Covid-19 οι 14 Στάσεις πραγματοποιούνταν πέριξ του Κολοσσαίου στη Ρώμη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συγκρίνει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που πέθαναν με “στρατιώτες πεσόντες στο μέτωπο”
“Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι αδελφές, οι ιερείς” που πέθαναν καταπολεμώντας την πανδημία του κορονοϊού “πέθαναν στο μέτωπο σαν στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους από αγάπη”, δήλωσε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή για τους καθολικούς, ο Πάπας Φραγκίσκος στην τηλεόραση Rai1.

Ο ποντίφικας θεωρεί ότι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες εντάχθηκαν στους “εσταυρωμένους της Ιστορίας”. Μιλούσε τηλεφωνικά σε μια εκπομπή αφιερωμένη στη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα που εστιάζει στη σταύρωση και το θάνατο του Ιησού.

“Αισθάνομαι κοντά στον λαό του Θεού, ειδικά σε εκείνους που υποφέρουν περισσότερο, στα θύματα της πανδημίας, στον πόνο του κόσμου”, είπε ο Πάπας. Αλλά είπε επίσης ότι συλλογίζεται την “ελπίδα, η οποία δεν παίρνει τον πόνο αλλά δεν απογοητεύει”.

Απόψε, υπό το φως των πυρσών, ο πνευματικός ηγέτης του 1,3 δισεκατομμυρίου Καθολικών θα ακολουθήσει τον Δρόμο του Σταυρού, τη λιτανεία για την πορεία του Χριστού προς τον Γολγοθά, σε πολύ περιορισμένο σχήμα φέτος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, η πρόσβαση στην οποία έχει απαγορευτεί από την αστυνομία.

Για την ακολουθία αυτή, θα συνοδεύεται από μια ομάδα πέντε κρατουμένων από τη φυλακή της Πάδοβας και μια ομάδα πέντε ιατρών και νοσοκόμων του Βατικανού.

Από το 1964, ο Δρόμος του Σταυρού παρουσία του Πάπα πραγματοποιείται με χιλιάδες πιστούς γύρω από το φωταγωγημένο Κολοσσαίο.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr