Μάνα Γέννησε Παιδί με Σύνδρομο Down και Μηνύει το Νοσοκομείο Που Δεν την Ενημέρωσε να το "Ρίξει"
Www.true.gr

Μάνα Γέννησε Παιδί με Σύνδρομο Down και Μηνύει το Νοσοκομείο Που Δεν την Ενημέρωσε να το «Ρίξει»

Μια Βρετανίδα μήνυσε την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου για πάνω από 200.000 λίρες αφού οι γιατροί φέρεται να απέτυχαν να εκτελέσουν ελέγχους που θα είχαν αποκαλύψει ότι το τότε αγέννητο μωρό της είχε σύνδρομο Down. Η Edyta Mordel έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του NHS για λόγους «λανθασμένης γέννησης» του γιού της Aleksander, ο οποίος τώρα είναι 4 ετών και διαγνώστηκε με το σύνδρομο σύντομα μετά τη γέννησή του. Σύμφωνα με την The Daily Mail, η Mordel δήλωσε στο δικαστήριο στο Λονδίνο ότι θα είχε τερματίσει την εγκυμοσύνη της αν γνώριζε ότι θα γεννηθεί με το σύνδρομο Down.

Η Mordel ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος το 2014 και σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε σε μια μαία στο πρώτο ραντεβού της ότι ήθελε να γίνει προγεννητικός έλεγχος για σύνδρομο Down. Ενώ είχε την εντύπωση ότι το τεστ διεξήχθη και ότι το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, αυτό δεν συνέβη και ο τεχνικός υπέρηχογραφήματος κατέγραψε ότι η «εξέταση για σύνδρομο Down απορρίφθηκε» στο αρχείο της. «Ήμουν πάντα σίγουρη για την απόφαση και πάντα το ήθελα», δήλωσε η Mordel στο δικαστήριο. «Μίλησα με τη μαία για τον έλεγχο του συνδρόμου Down, είχα ενημερωθεί, είχα δει πολλά βίντεο και διάβασα για τον έλεγχο, ήξερα από την αρχή ότι θα συμφωνούσα με την εξέταση του συνδρόμου Down και δεν θα έπαιρνα άλλη απόφαση.» Η απαίτηση της Mordel για το ποσό των 200 χιλιάδων λιρών προορίζεται να «καλύψει το αυξημένο κόστος της φροντίδας του γιου της και των ζημιών που υπέστη», σύμφωνα με την Telegraph. Ο δικηγόρος της Clodagh Bradley δήλωσε ότι η εξέταση θα έδειχνε ότι το μωρό της Mordel ήταν σε υψηλό κίνδυνο για το σύνδρομο Down και ότι άλλες εξετάσεις θα είχαν επιβεβαιώσει την κατάσταση. «Η κυρία Mordel θα είχε την επιλογή να τερματίσει την εγκυμοσύνη της και και ο σύντροφός της, ο πατέρας του Aleksander, ο Lukasz Cieciura, συμφώνησε ότι θα είχαν τερματίσει την εγκυμοσύνη», είπε.


Ωστόσο, οι δικηγόροι του NHS αμφισβητούν την απαίτηση, λέγοντας ότι η 33χρονη μητέρα στην πραγματικότητα αρνήθηκε τις εξετάσεις που είπε ότι ζήτησε. Ο δικηγόρος του νοσοκομείου Michael de Navarro δήλωσε ότι ήταν «αδιανόητο» ο τεχνικός να έκανε μια τέτοια σημείωση αν δεν ήταν αλήθεια. Ο De Navarro ανέφερε ότι η Mordel είχε αλλάξει γνώμη το μήνα μεταξύ του πρώτου ραντεβού με τη μαία και του υπερηχογραφήματος, προσθέτοντας ότι ήταν σχετικά κοινό για τις μέλλουσες μητέρες να απορρίψουν την εξέταση όταν μαθαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος αποβολής έως και 50%.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του NHS σήμαιναν ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρενόχληση εάν μια μαία σε ένα μεταγενέστερο ραντεβού ζητούσε ξανά από την Mordel εάν ήθελε την εξέταση. «Η κυρία Mordel θα έπρεπε να έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν είχε κάνει τον έλεγχο», δήλωσε ο de Navarro. «Το αντίγραφο των χειρόγραφων σημειωμάτων περιείχε μόνο την έκθεση υπερηχογραφήματος που έλεγε ότι ο έλεγχος του Down είχε απορριφθεί, αλλά έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι δεν είχε ποτέ το αποτέλεσμα του ελέγχου που της είχε πει να περιμένει». Τα ιατρικά σημειώματα της Mordel αποκάλυψαν ότι ήταν «πολύ αναστατωμένη και θυμωμένη» μετά τη διάγνωση του Alexsander, λίγο μετά τη γέννηση του στο νοσοκομείο Royal Bershire τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με την Daily Mail, τα στοιχεία από το 2017 αποκαλύπτουν ότι η Αρχή Διακανονισμών του NHS έχει καταβάλει 70 εκατομμύρια λίρες σε γονείς σε περιπτώσεις «λανθασμένης γέννησης» για διάστημα πέντε ετών. Αυτό περιλαμβάνει συνολικά αποζημιώσεις ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών σε 16 περιπτώσεις, όπου οι γονείς ισχυρίστηκαν ότι η προγεννητική εξέταση δεν τους προειδοποίησε για τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό τους με αναπηρία – δηλαδή περίπου 2,5 εκατομμύρια λίρες ανά οικογένεια.


Προτού βιαστούμε κρίνουμε τη μητέρα, ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι είδους ζωή θέλει να ζήσει. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν παιδιά και έχουν μετανιώσει που τα έχουν αποκτήσει. Μερικοί ακόμα εγκαταλείπουν τα παιδιά τους. Αλλά η Mordel δεν έκανε κάτι τέτοιο. Φροντίζει το παιδί της με όλη της την καρδιά. Είναι μόνο θυμωμένη ότι πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να αποφύγει. Δεν έχουμε όλοι το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό;

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr