Lockdown: Όλες οι αποφάσεις για click away, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Ποια σχολεία ανοίγουν

Lockdown: Τι αποφασίστηκε για τη λειτουργία των καταστημάτων που είχαν ανοίξει με τη μέθοδο click away αλλά έκλεισαν, λόγω της νέας αύξησης που καταγράφεται στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Τι ισχύει για τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Την παράταση του lockdown για τα καταστήματα που λειτούργησαν -για λίγο- με click away και τα κομμωτήρια ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή 08/01.

Νωρίτερα, ομόφωνη ήταν η απόφαση των λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας για μη άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγησή τους, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πρόωρο να ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, καθώς και τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Κατά συνέπεια και όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, υπάρχουν στιγμές και περιοχές όπου πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, καθώς και περίοδοι οι οποίες είναι περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκές.

Το Lockdown έχει, όπως είπε, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς.

Όσον αφορά στα καταστήματα λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα κέντρα αισθητικής, παρατείνεται από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα.

Παπαευαγγέλου: Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών
Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας μίλησε η καθηγήτρια, υπενθυμίζοντας το στοίχημα της διατήρησης του χαμηλού ιικού φορτίου. «Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών» είπε με νόημα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας και υπογράμμισε πως έχουμε ένα δύσκολο και κρίσιμο διάστημα μπροστά μας.

«Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας«, συνέχισε και υπενθύμισε πως μετά την εισήγηση των ειδικών, την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Η ίδια τόνισε ακόμη πως η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα είναι στο 60% και στην βόρεια Ελλάδα στο 70%.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η χώρα μας κινείται σε «πράσινα» επίπεδα σε ό, τι αφορά τον δείκτη θετικότητας.

Επιπλέον υποστήριξε πως καταγράφεται «σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας» αν και όπως παρατήρησε, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Τόνισε δε, πως η επιτροπή είναι εξαιρετικά προβληματισμένη για το επόμενο δίμηνο.

Ανοίγουν τα σχολεία – Παραμένει το «λουκέτο» στο λιανεμπόριο
Στην συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε πως από την Δευτέρα 11.01.2021 έως και την Δευτέρα 18.01.2021 στις 06.00 το πρωί:

Ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας. Θα υπάρχει διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, αλλά και χρήση περισσότερων εισόδων. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας, ενώ διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

Παραμένει η αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων.

Παρατείνονται και τα μέτρα για τις Εκκλησίες, καθώς οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων.

Στις εταιρείες εξακολουθεί να ισχύει η τηλεργασία σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε πως τα μέτρα θα εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση και θα γίνονται αντίστοιχες ανακοινώσεις κάθε Παρασκευή για το πώς θα κινείται η χώρα.

Επιπλέον, υπενθύμισε τη νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια η οποία προβλέπει 7ήμερη καραντίνα.