Lockdown: Ανακοινώθηκε η παράταση, Self test για ποιους είναι υποχρεωτικά

Lockdown: Συνεχίζονται τα μέτρα κατά του κορονοϊού και την επόμενη εβδομάδα σε όλη τη χώρα. Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίεσων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τα μέτρα που ισχύουν σε όλη την επικράτεια για την ανάσχεση της πανδημίας. Το παρατείνεται μέχρι τις 5 Απριλίου όπως έγινε γνωστό, ενώ ανακοινώθηκαν και τα νέα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή, με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα, από το πρωί του Σαββάτου (27.03).

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες έχει καταρτιστεί εκ νέου ο επιδημιολογικός χάρτης. Παράλληλα, ανέφερε πως σχετικά με το λιανεμπόριο, τα σχολεία αλλά και τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση και απόφαση. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και με βάση τα δεδομένα θα κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις, τις οποίες θα μετατρέψει σε λήψη αποφάσεων και μέτρων η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στο βαθύ κόκκινο παραμένουν οι εξής περιοχές

Περιφερειακή Ενότητα Αττικής
Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας
Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας
Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (εκτός της Σκύρου)
Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας
Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας
Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας
Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
Περιφερειακή Ενότητα Ζακύθου
Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου
Δήμος Καλύμνου
Δήμος Χανίων
Δήμος Ανωγείων
Δήμος Χίου
Δήμος Ιωαννιτών
Δήμος Μετσόβου
Δήμος Κατερίνης
Δήμος Αμφίπολης
Δήμος Σκιάθου
Δήμος Καρδίτσας
Δήμος Καστοριάς
Δήμος Ορεστίδος
Οι Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Αρκαδίας και Χίου, όπως και ο Δήμος Ανωγείων και ο Δήμος Σκιάθου, παρουσιάζουν μια βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Μάλιστα, υπογράμμισε πως αν αυτή η βελτίωση συνεχιστεί τότε θα βγουν από το επίπεδο πολύ αυξημένης επιτήρησης, το λεγόμενο βαθύ κόκκινο, ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ποιες περιοχές μπήκαν στο βαθύ κόκκινο
Αντίθετα, στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται περιοχές που παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στο ιϊκό φορτίο και τα ενεργά κρούσματα. Μάλιστα, υπήρξε περιοχή που είχε αύξηση 129,4% σε διάστημα 10 ημερών. Αναλυτικά οι περιοχές που εντάσσονται στο βαθύ κόκκινο:

Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης
Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας
Δήμος Γρεβενών
Δήμος Κιλκίς
Δήμος Βέροιας
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η Λέρος και η Γαλατινή Κοζάνης παραμένουν στο καθεστώς των πρόσθετων προληπτικών μέτρων και θα συνεχίσουν σε αυτό μέχρι τις 5 Απριλίου. Στη Λέρο, ωστόσο, από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου θα επιτραπούν εκ νέου οι οικοδομικές διεργασίες.

Την επόμενη εβδομάδα αποφάσεις για λιανεμπόριο και σχολεία
Απαντώντας σε όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί το τελευταίο διάστημα για πρόθεση να ανοίξουν τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο, ο κ. Χαρδαλιάς στην τοποθέτησή του εξήγησε πως θα γίνει η διαδικασία.

«Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει η επιτροπή για το λιανεμπόριο και τα σχολεία αλλά και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Μετά τη συνεδρίαση, θα κάνουν την εισήγησή τους και η κυβέρνηση θα πάρει τις αντίστοιχες αποφάσεις», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τα self test

Θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τους άλλους υγειονομικούς ελέγχους, δηλαδή τα rapid και τα PCR test. Η διάθεση ξεκινάει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας.

«Η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι τα τεστ αυτά θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου με απλές οδηγίες χρήσης.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Για να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό τις πρώτες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών γιατί είναι εργασιακά ενεργοί.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι πολίτες σε δημόσια δομή θα κάνουν rapid τεστ για να βεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Υποχρεωτικό θα είναι το τεστ για ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, δικαστήρια. Self test θα προβλέπεται μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για την δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Από την πλευρά του και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι τα self tests θα είναι ένα χρήσιμο και σχετικά αξιόπιστο μέτρο για να ελέγχουμε την πορεία του ιού στην χώρα.

Ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.

Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση για λιανεμπόριο και σχολεία
Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συμπληρωματική στρατηγική, το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.