“Η Κύπρος είναι μακριά”! Τι είχε πει ο Ευάγγελος Αβέρωφ για να δικαιολογήσει τη φράση Καραμανλή

Η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή “η Κύπρος είναι μακριά” , κατά τη διάρκεια του ΑΤΤΙΛΑ 2 , μας “στοιχειώνει” 44 χρόνια τώρα . Οι φιλοχουντικοί -υπάρχουν ακόμη κάποιοι λίγοι- “κρύβονται” πίσω απ΄ αυτή τη φράση και επιχειρούν δολίως να “χρεώσουν” την κυπριακή τραγωδία στην κυβέρνηση που προέκυψε μετά από τη πτώση της χούντας και να ξεπλύνουν έτσι τη προδοσία που διέπραξαν οι “στρατηγάρες” τους, από το 1967.

Όταν τους ρωτάς γιατί ο “πατριώτης” Παπαδόπουλος απέσυρε τη Μεραρχία από την Κύπρο το 1968, σου απαντούν με τη φράση του Καραμανλή. Ο καθένας έχει τις ευθύνες του και θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν…

Ο Νίκος Τριάντης μ΄ ένα κείμενό του μας θυμίζει τι είχε πει ο Ευάγγελος Αβέρωφ ,το 1988 γι΄ αυτή τη φράση του Καραμανλή. Κάποια απ΄ αυτά απαντήθηκαν από τις συνεντεύξεις του Στρατηγού Δημήτρη Αλευρομάγειρου και του Πτέραρχου Μιχάλη Κωστάκου στο Militaire.gr.

Το κείμενο του Νίκου Τριάντη:

Τι είχε πει ο Αβέρωφ το 1988 για να δικαιολογήσει την φράση του τότε πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, «η Κύπρος κείται μακράν».

Ε. ΑΒΕΡΩΦ: «Μας κατηγόρησαν τότε γιατί δεν εστείλαμε στην Κύπρο τα «Φάντομ». «Φάντομ» είχαμε παραλάβει 18 συνόλω. Με διαταγή του Καραμανλή εστάθμευαν στην Κρήτη, διά να είναι έτοιμα να πάνε στην Κύπρο.

Το ένα χάλασε κατά την προσγείωση διότι δεν είχαν εκπαιδευτεί ακόμη οι αεροπόροι τους στο νέο αυτό όπλο. Και τόσο πολύ δεν είχαν εκπαιδευτεί, ώστε κατά την συντηρητική προσγείωση το ένα αχρηστεύθη. Αλλά και πέραν αυτοί, εάν επήγαιναν, διά να έχουν καύσιμα και να μπορούν να γυρίσουν, θα έπρεπε να μείνουν υπεράνω της Κύπρου μόνο 5 έως 8 λεπτά.

Ποιος τρελός θα έστελνε αυτά τα αεροπλάνα τα τόσο χρήσιμα για το μέλλον, να κινδυνεύσουν να ριχθούν από τους Τούρκους;

Διότι οι Τούρκοι στα νότια παράλια είχαν τρία ραντάρ και διάφορα αεροδρόμια, από τα οποία μπορούσαν να σηκώσουν 50 δικά τους αεροπλάνα και να τα ρίξουν.

Η Χούντα έστειλε αεροπλάνα και από κακή συνεννόηση το ένα κατερρίφθη από την Εθνοφρουρά και σκοτώθηκαν τόσα παιδιά!

Ελέχθη διά τα υποβρύχια, για τον στόλο ο οποίος έπρεπε να πάει στην Κύπρο. Ο υπερπατριωτισμός μας κάνει να διαστρέφουμε τα πράγματα.

Λησμονείται ότι οι Τούρκοι είχανε εκλάβει τρία αντιτορπιλικά τους για δικά μας και με τρία αεροπλάνα εβούλιαξαν το ένα και έβλαψαν πολύ σοβαρά το άλλο;

Θέλατε με τέτοιαν έλλειψη αεροπορικής καλύψεως δικής μας, με πλήρη και συνεχή κάλυψη δική τους να στείλουμε τον Στόλο μας στην Κύπρο, να μην μπορούμε να υπερασπίσουμε έπειτα τα άλλα νησιά;

Ομιλήσατε για τα υποβρύχια.

Σας πληροφορώ ότι οι Τούρκοι εκείνη την εποχή είχαν μπροστά στην Κύπρο τρία υποβρύχια εν ακινησία, τα οποία με τα μηχανήματα Sonar, συνελάμβαναν παν υποβρύχιο που θα συναντούσε.

Και θα στέλναμε τα καινούργια μας υποβρύχια, τα οποία ίσως θα εκαλούντο να υπερασπιστούν τα νησιά μας, να πέσουν ως πρόβατα επί σφαγή;»

Να σας πω εγώ τι κατάλαβα όλα αυτά τα χρόνια με το “φάκελο” κλειστό αλλά όλους όσους συμμετείχαν πολεμώντας να λέει ο καθένας την προσωπική του ιστορία.

Οι μπουνταλάδες με το χαλί στρωμένο από τους εγχώριους Εφιάλτες-Προδότες στον Αττίλα 1 δεν τα πήγαν καθόλου καλά.

Είχαν το 6% των εδαφών και εκεί θα έμεναν με τη προοπτική να τους ρίξουμε στη θάλασσα με τη βοήθεια από την Ελλάδα.

΄Εχω λοιπόν την εντύπωση τόσο από τις αστειότητες που ξεστόμισε τότε ο Αβέρωφ στους αδαείς της επιτροπής πως οι Τούρκοι χρειάζονταν ένα καινούργιο Δούρειο Ίππο καθώς ο προηγούμενος κάηκε.

Έτσι οι Αμερικανοί ωθούν επειγόντως την δημιουργία μια πολιτικής κυβέρνησης και μέσα στον πανικό του ο Καραμανλής ενσωματώνει έναν Δούρειο Ίππο ο οποίος με ψευδείς πληροφορίες για την κατάσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτρέπει τα πάντα.

Να σημειωθεί ότι και πάλι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν ενημερώσει για τον Αττίλα 2 και υπήρχε ο χρόνος για επιχειρήσεις από θαλάσσης, αέρος αλλά και ανασύνταξη αναδιάταξη των Δυνάμεων των υπαρχόντων στη Κύπρο με βάση τις πληροφορίες της ΚΥΠ.

Ο Δούρειος Ίππος όμως συνέχιζε να αποπροσανατολίζει μιλώντας για “σταγονίδια” εννοώντας τα υπολείμματα της χούντας, τα οποία δεν υπήρχαν αλλά έκαναν τον Καραμανλή σε κρίσιμες στιγμές για το Έθνος να νοιώθει κυνηγημένος και να αλλάζει σπίτι κάθε βράδυ.

Έτσι ο Αττίλας 2 με έναν ακόμη μεταπολιτευτικό Δούρειο Ίππο έδωσε το 37% της Ελληνικής Κύπρου στους Τούρκους.

Στο πόλεμο της Κύπρου οι Έλληνες Μαχητές νίκησαν τους Τούρκους αλλά τους πρόδωσαν για δεύτερη φορά.

militaire