Κτίρια χτισμένα σε τοποθεσίες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί

Κτίρια χτισμένα σε τοποθεσίες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, δείχνουν την αποφασιστικότητα, αλλά και την εφευρετικότητα των ιδιοκτητών, αδιαφορώντας για την κοινή αισθητική τους.

Η λίστα περιλαμβάνει ότι πιο παράξενο έχει χτιστεί. Από ένα μοναστήρι σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός πανύψηλου βράχου, σπίτι μέσα σε ποταμό, άλλα πάνω σε δέντρα και σε βουνά, μέχρι δεντρόσπιτο σε σχήμα αυγού!

«Σπίτι της πέτρας», Πορτογαλία


Γνωστό ως Casa do Penedo, ή «σπίτι της πέτρας», είναι μια παράξενη κατοικία που έχει θεωρηθεί ως το πραγματικό σπίτι των Φλινστόουν. Αλλά η γοητεία του ξεπερνά την ομοιότητά του με τα πέτρινα σπίτια από την κλασική σειρά κινουμένων σχεδίων.

Ανάμεσα σε τέσσερις ογκόλιθους γρανίτη, στα βουνά Φάφε της βόρειας Πορτογαλίας, το σπίτι είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο σχεδόν 800 μέτρων. Έχει αλεξίσφαιρες πόρτες και παράθυρα, καθώς και μια πισίνα.

Χρησιμοποιείτο ως εξοχική κατοικία από μία οικογένεια, αλλά έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο καθώς έχει μετατραπεί σε τοπικό μουσείο, με κειμήλια και φωτογραφίες από την ιστορία της περιοχής.

Το μοναχικό σπίτι στο νησί, Ισλανδία


Μόλις ένα κτίριο βρίσκεται στο νησί Ελιντάι (Elidaey), στην Ισλανδία, στο οποίο ζούσαν πέντε οικογένειες πριν από 300 χρόνια, και ασχολούνταν με το ψάρεμα, το κυνήγι και την εκτροφή βοοειδών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, το νησί εγκαταλείφθηκε, από τις οικογένειες αυτές, και το σπίτι εγκαταλείφθηκε. Αλλά τα τελευταία χρόνια, ανακατασκευάστηκε από έναν κυνηγετικό σύλλογο.

Κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξαν φήμες ότι η ισλανδική κυβέρνηση είχε χαρίσει το νησί στην τραγουδίστρια Μπιορκ, για την προσφορά της στη χώρα, όμως οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν.

Φωλιά αετού, Ναμίμπια


Η φωλιά αετού είναι μια συλλογή από βραχόσπιτα χτισμένα στους πρόποδες των βουνών Άους (Aus), στη Ναμίμπια.

Τα κτίρια είναι χτισμένα εν μέρει από ογκόλιθους γρανίτη και όλα έχουν πέτρινο δάπεδο και τοίχους. Μπροστά από αυτά εκτείνεται μια αχανής έρημος.

Το σπίτι του ποταμού Ντρίνα


Ένα σπίτι στη μέση του ποταμού Ντρίνα στη Σερβία, χτίστηκε από τους φοιτητές πριν από 45 χρόνια και παραμένει ακόμα στη θέση του, παρότι έχει χτυπηθεί από πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπάινα Μπάστα και έχει γίνει πολύ γνωστό αξιοθέατο για τους επισκέπτες της περιοχής.

Η ιδέα για τη δημιουργία του ήρθε το 1968, από μια ομάδα νεαρών κολυμβητών στο ποτάμι, οι οποίοι ανέβαιναν στον βράχο για να ξεκουραστούν. Με το πέρασμα του χρόνου, ήθελαν ένα πιο άνετο μέρος για ξεκούραση και άρχισαν να τοποθετούν σανίδες στην κορυφή του βράχου.

Το επόμενο έτος, ένας από τους κολυμβητές έριξε την ιδέα να κατασκευάσουν ένα σπιτάκι. Όλοι συμφώνησαν και ξεκίνησαν τη δουλειά, χρησιμοποιώντας βάρκες για τη μεταφορά των υλικών.

Το μοναστήρι στη Γεωργία


Στο μοναστήρι Κάτσκι (Katskhi) στην περιοχή Τσιάτουρα (Chiatura), στη Γεωργία, ζει επί 20 χρόνια ο Μαξίμ Καβταράντζε (Maxime Qavtaradze), ένας 59χρονος μοναχός.

Για να ανέβει και να κατέβει χρειάζεται 20 λεπτά με μία σκάλα 40 μέτρων. Οι προμήθειες φτάνουν από οπαδούς του και ο ίδιος κατεβαίνει μόνο δύο φορές την εβδομάδα για να προσευχηθεί μαζί τους.

Το μοναστήρι αυτό, χρησιμοποιήθηκε από στυλίτες χριστιανούς οι οποίοι μέχρι τον 15ο αιώνα ζούσαν στις κορυφές στύλων για να αποφεύγουν τους κοσμικούς πειρασμούς. Η πρακτική αυτή σταμάτησε μετά την εισβολή των Οθωμανών στη Γεωργία.

Το δεντρόσπιτο-αυγό στον Καναδά


Το Χέμλοφτ (HemLoft) είναι δεντρόσπιτο ενός δωματίου, σε σχήμα αυγού, που χτίστηκε παράνομα στο βουνό Γουίστλερ (Whistler) στον Καναδά.

Ο Τζόελ Άλεν (Joel Allen) έψαχνε επί μήνες για να βρει το σωστό δέντρο και το βρήκε σε μια σε δημόσια έκταση, πάνω από σπίτια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Χωρίς τα χρήματα για να αγοράσει ακίνητο, αποφάσισε να αξιοποιήσει τα δάση του βουνού.

Ο τεχνικός υπολογιστών, που έγινε ξυλουργός για να κατασκευάσει το σπίτι του, δεν αποκάλυψε το αρχιτεκτονικό του σχέδιο, όμως χρειάστηκε χιλιάδες δολάρια και πολλές δωρεές αντικειμένων, για να το ολοκληρώσει.

Το καταφύγιο-καθρέφτης, στη Σουηδία


Ένα δωμάτιο με καθρέφτες, στη Σουηδία, θεωρείται το πιο ασυνήθιστο καταφύγιο διακοπών, ιδανικό για εκείνους που θέλουν να φύγουν μακριά από όλα.

Αιωρείται πάνω από το έδαφος στο δάσος, στην περιοχή Χάρας (Haras), και κρέμεται από δέντρα. Το καταφύγιο, το οποίο νοικιάζεται για διακοπές, είναι σχεδόν αόρατο, καθώς το κρύβουν οι αντανακλάσεις από τους καθρέφτες.

Είναι προσβάσιμο μέσω μιας γέφυρας από σχοινί 12 μέτρων, διαθέτει ένα μεγάλο κρεβάτι, ενώ το πλησιέστερο σπίτι βρίσκεται 500 μέτρα μακριά.

Ο ξενώνας-πείραμα, στη Χιλή


Ο ξενώνας Εράντε (Errante) βρίσκεται στην «Ανοιχτή Πόλη» κοντά Ρίτοκ (Ritoque), τη Χιλή, ως μέρος ενός μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού πειράματος στη δεκαετία του 1970.

Η «πόλη», η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Κονκόν (Concón) και το Ρίτοκ, ήταν μια πρωτοβουλία από καθηγητές Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής του Καθολικού Πανεπιστημίου του Βαλπαραΐσο.

πηγη: apocalypsejohn.com