ΚΤΕΟ: Πρόστιμα φωτιά για τους παραβάτες – Σύλληψη κρατητήριο και δίκη

ΚΤΕΟ: Πρόσθεση άρθρων στον ποινικό κώδικα αναμένεται να δούμε από τον Σεπτέμβριο και μετά, ως αναφορά τους νομούς και κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

ΚΤΕΟ: Τα προβλήματα που θα έρθουν στην επιφάνεια από τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με πηγές. Αφορμή για να αναδειχτούν τα προβλήματα που θα έρθουν στην επιφάνεια από τον Σεπτέμβριο. Ήταν η σύλληψη που έγινε στο λιμάνι του βόλου ενός οδηγού αυτοκινήτου. Ο οποιος δεν είχε δελτίο τεχνικού ελέγχου του οχήματός του. Με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του. Εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος και το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό ως αναφορά το αν θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Επιπλέον, τις προηγούμενες μέρες συνελήφθην ένας οδηγός δικύκλου που κινούνταν σε πεζόδρομο. Για παράβαση του άρθρου 290 Α περί επικίνδυνης οδήγησης.

Με το συγκεκριμένο άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα. Αν ξεχάσει ή να αμελήσει κάποιος να τελωνίσει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του στο ΚΤΕΟ. Θα θεωρείται πλημμέλημα και μπορεί να δικαστεί από Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Οι κυρώσεις είναι φυλάκιση από έξι μήνες μέχρι και τρία χρόνια σε περίπτωση καταδίκης. Εφόσον από το πλημμέλημα προκύπτει κίνδυνος για ξένα πράγματα. Αν ο κίνδυνος αυτός αφορά κάποιον άνθρωπο, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο! Κάνοντας την ποινή φυλάκισης κυμαίνεται από το ένα έτος μέχρι και πέντε χρόνια.

Οι παραπάνω παραβάσεις πριν την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν παραβάσεις περί ασφάλειας συγκοινωνιών, που δεν αναφέρονταν σε καταστάσεις μέθης και προέβλεπαν μόνο διοικητικό πρόστιμο, χωρίς ο οδηγός να κινδυνεύει να δικαστεί.

ΚΤΕΟ: Ο προβληματισμός για το συγκεκριμένο άρθρο του νέου Κώδικα

Ο προβληματισμός για το συγκεκριμένο άρθρο του νέου Κώδικα, είναι μεγάλος, καθώς πολλοί θα φτάσουν να δικαστούν, αυξάνοντας τον φόρτο εργασίας για υπαλλήλους και δικαστικούς, αλλά και την ταλαιπωρία οδηγών, διότι αμέλησαν ή ξέχασαν να περάσουν το όχημά τους από τεχνικό έλεγχο…

Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται ακόμη και πριν την έναρξη του νέου Δικαστικού έτους, στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Εισαγγελία Βόλου να δώσει «οδηγία» να αρχειοθετούνται τέτοιες παραβάσεις ερμηνεύοντας τον νόμο επιεικέστερα.

Ο νόμος έχει αυστηροποιηθεί για όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές, καθώς παραπέμπονται άμεσα με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ σε σημαντικά δυσκολότερη θέση βρίσκονται αυτοί που τραυμάτισαν άνθρωπο. Και αυτό διότι με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, αυτός που χτυπούσε όντας μεθυσμένος άλλο όχημα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές έπρεπε να αποζημιώσει τον κάτοχο του, γλιτώνοντας παράλληλα με λίγους μήνες καταδίκης με αναστολή.

ΚΤΕΟ: Τι ορίζει η διάταξη

Σύμφωνα με το άρθρο 290 Α του Π.Κ θεωρείται επικίνδυνη οδήγηση όταν κάποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: Οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας:

Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α’ ή β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Διαβάστε επίσης:

Αρκάς: Μπλοκ στην σελίδα του από το Facebook – Ποια η απάντηση του σκιτσογράφου

Νέα Δημοκρατία: Τέλος τα τεκμήρια και ο Φόρος Πολυτελούς διαβίωσης

Κόρη Τάσου Ισαάκ: «Τόσα χρόνια κρύφτηκα μέσα στον θυμό μου. Με έπνιξε η απογοήτευση»