Κρήτη: Αθωώθηκε προϊσταμένη δικαστικής υπηρεσίας με πλαστό πτυχίο ΑΕΙ και συνεχίζει να εργάζεται

51
Άλλη μια υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας και μας αποκαλύπτει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της ελληνικής δικαιοσύνης,

Από τη μία έχουμε την καθαρίστρια που βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένη σε 10 χρόνια κάθειρξη, γιατί παραποίησε το απολυτήριο Δημοτικού, για να εργαστεί. Αντί να αναφέρεται ότι ήταν τελειόφοιτος της 5ης τάξης, το μετέτρεψε σε 6η τάξη. Και μπήκε στη φυλακή.

Απίστευτο!

Και από την άλλη έχουμε, μια υπόθεση, περίπου, 2 πριν, εκεί στα τέλη Σεπτέμβρη, μια δικαστική υπάλληλος, προϊσταμένη υπηρεσίας στην Κρήτη, η οποία δικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά για πλαστογραφία πτυχίου και απάτη, καθώς το πτυχίο νομικής σχολής που είχε καταθέσει, ήταν πλαστό, αθωώθηκε και γύρισε κανονικά στη δουλειά της!

Και όμως είναι αληθινή ιστορία!

Μάλιστα, το δικαστήριο, έκρινε πως η πλαστογραφία δεν είχε αιτιώδη σχέση με την ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης από την κατηγορούμενη, αφού η τοποθέτησή της στην συγκεκριμένη θέση το 2015, είχε γίνει με απόφαση της προέδρου πρωτοδικών και όχι μέσω υπηρεσιακού συμβουλίου και δεν απαιτούσε πτυχίο.

Το παράλογο του πράγματος ενισχύεται, με τα όσα αναφέρθηκαν στην ακροαματική διαδικασία, ότι δηλαδή η ίδια, “προσέφερε ποιοτική και πραγματική εργασία” ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της θέσης, συνεπώς δεν υπήρξε ζημία για το δημόσιο. Άλλωστε, το επίδομα θέσης ευθύνης που ελάμβανε σε μηνιαία βάση, έχει ήδη επιστραφεί στο Δημόσιο.Η γυναίκα που εξαπάτησε, από την Κρήτη δήλωσε ότι δεν το έκανε για βιοποριστικούς λόγους, αλλά για λόγους εικόνας, καθώς αισθάνονταν άσχημα χωρίς πτυχίο!

Αυτό είναι, όταν μια Ελληνίδα μάνα, πλαστογραφεί ένα απολυτήριο Λυκείου, για να τα βγάλει πέρα, τιμωρείται με 10 χρόνια, αλλά όταν κάποια πλαστογραφεί στην προσπάθεια της να ξεφύγει από την κοινωνική της θέσης λόγω έλλειψης μόρφωσης, και μάλιστα σε θέση προϊσταμένης αθωώνεται!

Χαρακτηριστικά αναφέρει η γυναίκα στην Κρήτη:

“Ένιωθα μειονεκτικά – Το έκανα από αλαζονεία”

“Δεν έκανα απάτη για χρήματα. Καλύτερα σκοτώστε με απ’ το να μου το καταλογίσετε αυτό” υποστήριξε η ίδια, στην απολογία της, εξηγώντας πως είναι οικονομικά ευκατάστατη. Νωρίτερα άλλωστε οι μάρτυρες αλλά και η δικηγόρος της, είχαν αναφερθεί στην φιλανθρωπική της δράση με πλείστες δωρεές σε φορείς και ιδρύματα της πόλης.

“Τα έκανα όλα λόγω εγωισμού, από την αλαζονεία μου. Ένιωθα μειονεκτικά. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν αλλά έβλεπα να έρχονται άλλοι με πτυχία και να με ρωτάνε για όλα (…) Μόνο τώρα καταλαβαίνω τη ζημιά έχω κάνει. Συγνώμη που έφερα σε τέτοια θέση το Δικαστήριό σας” .Να σημειωθεί ότι το πλαστό έγγραφο είχε προστεθεί στον φάκελό της το 2003 ενώ η ίδια υπηρετούσε στην υπηρεσία από το 1995, όταν μπήκε με τον πρώτο διαγωνισμό ΑΣΕΠ ως προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως υποστήριξη η συνήγορος υπεράσπισής, η κατηγορούμενη είχε εισαχθεί στη Νομική Αθηνών, ωστόσο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, εγκατέλειψε τις σπουδές, με την απόκτηση πτυχίου να της μένει “απωθημένο” που μετατράπηκε σε εμμονή.

Στις καταθέσεις τους, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι έκαναν λόγο για μια υπάλληλο εργατική και ευσυνείδητη που εργαζόταν με ζήλο και πέραν του ωραρίου ενώ διατηρούσε τις καλύτερες σχέσεις με το νομικό κόσμο και με τους συναλλασσόμενους πολίτες.

Εισαγγελέας: Εξεπλάγην όταν έμαθα το συμβάν

Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της Έδρας παραδέχτηκε πως και ο ίδιος εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε το συμβάν, υποστηρίζοντας πως δεν έχει πειστεί για το ότι οι πράξεις της πλαστογραφίας και της απάτης έχουν γίνει σε βαθμό κακουργήματος και προτείνοντας για τη μεν πλαστογραφία να μετατραπεί σε πλημμέλημα και να παραγραφεί για τη δε απάτη, να μετατραπεί σε πλημμέλημα.

Όπως καταλαβαίνεται η υπόθεση θεωρήθηκε 2ης κατηγορίας μάλλον, όσον αφορά την σπουδαιότητα του εγκλήματος, και έτσι η γυναίκα απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες.

Πηγή : tilestwra.com