Τι δήλωσε ο ποινικολόγος;

Την ανησυχία του για τις αστυνομικές έρευνες με στόχο τους συνεργούς του 23χρονου που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση κατά του Άλκη και των φίλων του, εξέφρασε ο Αλέξης Κούγιας, που ενεργεί ως συνήγορος της οικογένειας του άτυχου 19χρονου.

Με δηλώσεις του στην αθλητική εφημερίδα LiveSport, ο κ. Κούγιας είπε αρχικά: «Ακόμα δεν έχουν γίνει άλλες συλλήψεις, εκτός του 23χρονου και εύχομαι να μην δικαιωθεί ο Καρυπίδης, που μου είπε ότι θα το φορτώσουν σε αυτόν τον Αλβανό που συνέλαβαν και οι άλλοι θα την κοπανήσουν».

«Προσωπικά, φοβάμαι μήπως τους φυγάδευσαν τους υπόλοιπους ή τους έχουν φυγαδεύσει ήδη στην Αλβανία και ψάχνουν να τους βρουν στην Ελλάδα. Θα φανεί αυτό μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Θα είμαι στην Βέροια την Κυριακή το πρωί για να μιλήσω με την οικογένεια του Άλκη και την Τρίτη στην Θεσσαλονίκη, την επόμενη μέρα από την απολογία του κατηγορούμενου, για να πάρουμε την δικογραφία. Τώρα δεν ξέρουμε τίποτα, είμαστε τυφλοί πάνω σε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο γνωστός ποινικολόγος.

«Ο Άλκης ήρθε νεκρός στο νοσοκομείο…»: Σαρώνουν τους συνδέσμους οι Αρχές – Ποιες οι επόμενες κινήσεις

Οι λεπτομέρειες, που γίνονται γνωστές για τον άδικο χαμό του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη από το 23χρονο κτήνος, ανατριχιάζουν και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπρεβάλος, πρόσθεσε άλλη μια συγκλονιστική μαρτυρία.

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι ο Άλκης μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο.

«Είχαμε και τα δύο παιδιά ακόμα, κάνουμε το σταυρό μας στο νοσοκομείο που με τέτοιο ξυλοδαρμό, τέτοιους μώλωπες, τέτοια τραύματα, δεν είχαμε εσωτερικές αιμορραγίες, δεν είχαμε προβλήματα σε άλλα εσωτερικά όργανα, ειλικρινά κρατήσαμε τα δύο τα παιδιά τα άλλα. Δυστυχώς ήρθε το παιδί (σ.σ Άλκης) ήταν νεκρό…»

Αυτό που είδαμε, υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος, δεν είναι οπαδική βία, είναι δολοφονική ενέργεια. «Εμείς είμαστε φίλαθλοι στη Θεσσαλονίκη, άλλο φίλαθλος, άλλος οπαδός, άλλο εγκληματίας».

«Έπρεπε να δείτε τα δυο τα παιδιά που είναι ζωντανά, κάνουμε το σταυρό μας, κάναμε αξονικές να δούμε αν έχουν εσωτερικά τραύματα. Είναι μια χαρά» διαβεβαίωσε ο γιατρός.

Αντίδραση και στις επάλξεις η κυβέρνηση

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη από έναν 23χρονο και τα συνεχή περιστατικά οπαδικής βίας προκάλεσαν την παρέμβαση του Αρειο Πάγου.

Σε μία προσπάθεια να μπει φρένο και τέλος σε αυτές τις μαύρες σελίδες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, με εγκύκλιό του, καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εξαντλούν κάθε δικονομική δυνατότητα για την πρόληψη και τη δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή με αθλητικό υπόβαθρο.

Την ίδια στιγμή και η κυβέρνηση θέτει τις ομάδες προ των ευθυνών τους προκειμένου να συνεισφέρουν από την πλευρά τους να μπει τέλος στον κύκλο της οπαδικής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα καλέσουν τις επόμενες ημέρες όλους τους εμπλεκομένους, αθλητικές ομάδες, παράγοντες και οργανωμένους οπαδούς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου και να παραμείνουν σε διαρκή επαφή για να ξεριζώσουν τα κακοποιά στοιχεία από τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους.

Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε συνεχείς ελέγχους στους συνδέσμους φιλάθλων, επισημαίνοντας ότι όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν, μετά το μπαράζ ελέγχων χθες και σήμερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να είναι η δικονομική μεταχείριση των υπαιτίων και βάζει στο κάδρο των ερευνώμενων αδικημάτων ακόμα και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, όταν αυτά τελούνται από πολλούς δράστες.

Τονίζει ότι «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με “οπαδικά” κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη τη «δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας», ώστε να μη μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο αρχείο αγνώστων δραστών.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Κοκκινάκης ζητεί από τους συναδέλφους του να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών και αν μεν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

Ο κ. Κοκκινάκης τονίζει ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν, να μην αναστέλλεται η ποινή τους και να μην τους δίνεται η δυνατότητα ούτε για παροχή κοινωφελούς εργασίας και να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων από δύο έως πέντε χρόνια.

Για την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει ότι η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα 30 ημερών, ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

Ειδική μνεία κάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις αποκαλούμενες «λέσχες φιλάθλων», οι οποίες λειτουργούν παράνομα. Εφόσον λειτουργούν χωρίς την άδεια της αστυνομίας, επισημαίνει ο κ. Κοκκινάκης, οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο εισαγγελέας: «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από “οπαδικά” κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί “ως φίλαθλοι” σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν “ορμητήρια” των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».

Παράλληλη έρευνα με εκείνην της Θεσσαλονίκης με εφόδους σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων στην Αθήνα ξεκίνησε μετά από παραγγελία του αθλητικού εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις.

Πηγή: athensmagazine.gr