Κοτζιάς για τις απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ: Θα του τράβαγα τα αυτιά με όλους τους τρόπους

«Θα του τράβαγα τα αυτιά με όλους τους τρόπους και από το ΝΑΤΟ και από την ΕΕ και μέσω του Μ. Νίμιτς, ο οποίος παρενέβη και του είπε ότι παραβιάζει δύο όρους τόσο της Συνθήκης των Πρεσπών όσο και της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995». Αυτά δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στο τι θα έκανε..

ο ίδιος, εάν ήταν ακόμη στη θέση του και μάθαινε όσα είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων για «διδασκαλία της “μακεδονικής γλώσσας” στην βόρεια Ελλάδα».

Όπως σημείωσε ο πρώην ΥΠΕΞ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: «Εγώ στις δηλώσεις του κ. Ζάεφ δεν διαπίστωσα κάπου να υπάρχει αναφορά για “μακεδονική μειονότητα” στο Αιγαίο ή αλλού», ενώ υποστήριξε ότι η γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι των υπάρχει από αιώνων και εφευρέθηκε για να ξεχωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής από τους γειτονικούς λαούς.

«Όλοι αυτοί που δεν έκαναν σωστή διαπραγμάτευση τα προηγούμενα χρόνια, θέλουν να καταδικάσουν εμάς», είπε ο τέως Υπ. Εξωτερικών, αναφερόμενος στο ζήτημα της αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπιανών.


Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό που έχει σημασία για την χώρα να αντιμετωπίζουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα όσα λέγονται από την γειτονική χώρα. Αναφερόμενος στο άρθρο 49 του Συντάγματος των Σκοπίων, είπε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι αναφορές για τους απόδημους πολίτες της, λέγοντας ότι πιστεύει πώς όλοι έχουν κατανοήσει ότι θα πρέπει να υπάρξει αναφορά όπως στο ελληνικό Σύνταγμα, όπου δεν νοείται ως ύπαρξη μειονότητας η κάθε αναφορά για πολίτες που ζουν σε άλλες χώρες, πχ. στην Γερμανία.

Ερωτηθείς για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι, που προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι εκλήθη από τον Πρωθυπουργό και του ανακοινώθηκε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απελαθούν οι εν λόγω διπλωμάτες, εννοώντας σαφώς ότι ο ίδιος δεν ρωτήθηκε για κάτι τέτοιο.


«Ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές, διότι δεν ξέρει αν θα επανεκλεγεί είναι ο Πάνος Καμμένος», είπε ακόμη ο Νίκος Κοτζιάς, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να ρίξει την κυβέρνηση.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην παρασύρεται από όσα ακούγονται και λέγονται στο εσωτερικό των Σκοπίων.

ΠΗΓΗ: www.prototupo.gr