Κορονοϊός – Τσιόδρας: Ποιοι και πότε πρέπει να φοράνε μάσκα; Και τι ισχύει για τα γάντια

Η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν συστήνεται στην παρούσα φάση η γενικευμένη χρήση μάσκας από το κοινό ούτε η χρήση γαντιών σε εξωτερικούς χώρους

Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη χρήση μάσκας, κατέληξε να συμφωνήσει με το τελευταίο.

Ο κ. Τσιόδρας είπε πως στην παρούσα φάση δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας και πρόσθεσε ότι, «θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, αλλά όχι σε ανοιχτούς χώρους».

Ειδικά για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, αυτές δεν συστήνονται και είναι επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους του γενικού κοινού και η χρήση τους πρέπει να γίνεται από τους επαγγελματίες που εργάζονται σε ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους.

Διευκρινίσεις και ως προς τη χρησιμότητα των προστατευτικών γαντιών μίας χρήσης έδωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως επισήμανε ο καθηγητής Τσιόδρας, υπάρχουν λίγα στοιχεία για το εάν τα γάντια μίας χρήσης προστατεύουν πραγματικά από τη μόλυνση του ιού». Πρόσθεσε πως «η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης περισσότερο κακό μπορούν να κάνουν παρά καλό».

Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά τη χρήση των γαντιών αυτών από τους πολίτες, καθώς μπορούν πολύ εύκολα να σκιστούν ή να διατρηθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος επιμόλυνσης, λόγω ενδεχόμενης επαφής των χεριών με το πρόσωπο.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση γαντιών μιας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες. Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχουμε μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.