Κορονοϊός - Τσιόδρας: Αυτός είναι ο λόγος που πεθαίνουν νέοι και υγιείς άνθρωποι
Www.true.gr

Κορονοϊός – Τσιόδρας: Αυτός είναι ο λόγος που πεθαίνουν νέοι και υγιείς άνθρωποι

Κορονοϊός: Πιθανές εξηγήσεις στο ερώτημα ποιους χτυπάει ο κορονοϊός και γιατί πεθαίνουν και νέοι ή άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα, έδωσε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας

«Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία και οι νέοι νοσούν», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι ηλικίες των νοσούντων κυμαίνονται από τα 40 έως τα 64 έτη στο 45%. Το 31% των κρουσμάτων είναι 18 -39 ετών.


Οι λόγοι που νέοι μπορούν να νοσήσουν από κορονοϊό
«Είδαμε να αρρωσταίνουν και να αρρωσταίνουν σοβαρά νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο χρόνιο ή υποκείμενο νόσημα, και οι πιθανές εκδοχές είναι οι εξής: Οι επιστήμονες αναζητούν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί.. Η «πόρτα» αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την «πόρτα» αυτή πιο ανοιχτή ή πιο κλειστή στο να μπει ο ιός στα κύτταρα του πνεύμονα», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

«Υπάρχει μια ουσία που βοηθάει τον πνεύμονά μας να συσπάται, ο επιφανειογραφικός παράγοντας και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμα και αν έχουν μπει στον αναπνευστήρα», ανέφερε.


Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. «Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά.

Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr