Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα: «Φύγετε εσείς από την τουρκική ΑΟΖ»

Προκλητική απάντηση στέλνουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis στα ελληνικά που το παρακολουθούν και το καλούν ν’ αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέγοντας τους «ότι βρίσκονται εντός της τουρκικής ΑΟΖ».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο ελληνικός στόλος έχει παραταχθεί σε όλο το μήκος του Αιγαίου Πελάγους, ενώ η παράταξη γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένη στο σημείο όπου βρίσκεται το Oruc Reis με τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία εκπέμπουν συνεχώς μηνύματα ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωστόσο από το βράδυ της Δευτέρας, σε μία κίνηση που πιθανότατα δείχνει προσπάθεια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, οι κυβερνήτες από τις τουρκικές φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, δηλώνουν προς τα ελληνικά πληρώματα, ότι δεν είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά εντός της τουρκικής ΑΟΖ και ότι αυτά που θα πρέπει να αποχωρήσουν είναι τα ελληνικά πλοία.

Μάλιστα όπως σημειώνει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία απάντηση, στο μήνυμα που εκπέμπουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία ανά 10-15′. Ωστόσο από το βράδυ η τακτική άλλαξε και όταν δίδονται απαντήσεις αυτές είναι το συγκεκριμένο μήνυμα.

Το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με ποντισμένα καλώδια, ενώ κατευθύνεται νοτιοδυτικά.

Πάντως οι επιτελεστείς του Πενταγώνου δεν ανησυχούν, καθώς πιστεύουν δεν μπορεί να κάνει έρευνες στην περιοχή, λόγω του μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων που βρίσκονται κοντά του, τόσο των τουρκικών όσο και των ελληνικών, τα οποία εμποδίζουν τα ηχοβολιστικά συστήματα του πλοίου να λειτουργήσουν, οπότε εκτιμούν ότι ουσιαστικά θέλει να αναδείξει την παρουσία του στην περιοχή και να δημιουργήσει τετελεσμένα.