Κοινωνικός στιγματισμός: Είναι χειρότερο από τις ίδιες τις ψυχικές νόσους
Www.true.gr

Κοινωνικός στιγματισμός: Είναι χειρότερο από τις ίδιες τις ψυχικές νόσους

Κοινωνικός στιγματισμός:  Ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού, αναγκάζει τους ανθρώπους να κρύβουν τα προβλήματα τους αντί να τα αντιμετωπίζουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εγκλήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Κοινωνικός στιγματισμός: Τι είναι

«Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, ο κοινωνικός στιγματισμός αναγκάζει τους ανθρώπους να βάζουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», με αποτέλεσμα συχνά να γινόμαστε μάρτυρες σκληρών εγκλημάτων», τόνισε ο κ. Σακκάς.

Λύση σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, μπορεί να δώσει η πρόληψη. Πρέπει να γίνει ανάδειξη του προβλήματος, διάγνωση και στη συνέχεια θεραπεία της νόσου της σχιζοφρένειας που ευθύνεται, κυρίως, για την πλειονότητα αυτών των συχνών εγκλημάτων.

Κοινωνικός στιγματισμός: Θεραπεία της σχιζοφρένειας

Η μακροχρόνια θεραπεία της σχιζοφρένειας με τα σύγχρονα σκευάσματα δεν περιθωριοποιεί τον πάσχοντα, ο οποίος μπορεί να ζει και να εργάζεται όπως κάποιος που πάσχει από διαβήτη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Όμως, το λάθος που κάνουν οι συγγενείς και το περιβάλλον του πάσχοντα, κάτω από την πίεση του κοινωνικού στίγματος αλλά και της άγνοιας πολλές φορές, είναι η απόκρυψη του προβλήματος, το οποίο στη συνέχεια έχει τραγικές συνέπειες.


«Έγκλημα είναι η μη θεραπεία του πάσχοντα», επεσήμανε ο κ. Σακκάς, εξηγώντας ότι οι συγγενείς του πάσχοντα δεν θα πρέπει να νιώθουν ενοχές και πως μέλημά τους θα πρέπει να είναι η συμμόρφωση του ασθενούς και η πιστή τήρηση της θεραπείας του. Η θεραπεία στις περιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών είναι μακροχρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να είναι διά βίου.

Κοινωνικός στιγματισμός: Η σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια, όπως εξήγησε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι γονιδιακή και κληρονομική νόσος. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, κάποια στιγμή θα εμφανιστεί στη ζωή του ατόμου που έχει κληρονομήσει τα γονίδια.

Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής είναι η απόσυρση από τις καθημερινές δραστηριότητές του και η απομόνωσή του στο σπίτι. Αυτά τα σημάδια θα πρέπει να ενεργοποιήσουν του οικείους του. Στην περίπτωση οικογενειακού ιστορικού, είναι αναγκαία η ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία. Αυτό αποτελεί την ουσιαστική πρόληψη, τόσο για την προστασία του πάσχοντα, αν έχει αυτοκτονικές τάσεις, αλλά και έναντι των υπολοίπων ανθρώπων. Η ψυχοθεραπεία βοηθά στη διαχείριση του προβλήματος.

Κοινωνικός στιγματισμός: Το ιατρικό απόρρητο

Τέλος, ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε στην υπόθεση του Αμερικανού πεζοναύτη, ο οποίος πριν από λίγο καιρό σκότωσε, στο διεθνές αεροδρόμιο της Φλόριντας, με περίστροφο, πέντε συνεπιβάτες του και τραυμάτισε άλλους έξι. Επίσης, η περίπτωση του Γερμανού πιλότου, ο οποίος το 2015 έριξε το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις σκοτώνοντας 150 επιβάτες.


«Και στα δύο αυτά εγκλήματα, οι πρωταγωνιστές ήταν ψυχικά ασθενείς και δεν θα έπρεπε ο πρώτος να φέρει όπλο και ο δεύτερος να βρίσκεται στο πιλοτήριο του αεροσκάφους», σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι το θέμα της άρσης του ιατρικού απορρήτου υπό προϋποθέσεις απασχολεί την παγκόσμια ιατρική κοινότητα στις περιπτώσεις που ο ασθενής υπηρετεί στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις ή δουλεύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης

Παρασκευή και 13: Πως ξεκίνησε αυτή η προκατάληψη και γιατί

Ύπνος: Ποια είναι τα οφέλη στην διάθεση – Πως θα κοιμάστε καλύτερα

Ελληνικά ψυχιατρεία: Εικόνες ντροπής με δεμένους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr